Всички водноразтворими витамини и какво трябва да знаете за тях

Водноразтворими витамини
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Ето списък на водоразтворимите витамини и някои интересни факти за тях, които могат да помогнат да поддържате здравето си оптимално.

1. Витамин С

Витамин C

Колкото и да е странно, може би най-популярният витамин не може да бъде изработван в организма само на човека, маймуната и морските свинчета. Въпреки това Витамин С е сред най-широко разпространените витамини в природата. Има огромно влияние върху човешкия растеж, върху действието на хормоните върху голяма част от жлезите с вътрешна секреция, заздравява съединителните тъкани, стените на кръвоносните съдове и играе важна роля за подсилването на имунната система. Когато човек не приема достатъчно витамин С, започва да се наблюдава отпадналост и други неприятни физически състояния, а ако се усети пълната липса на този ценен витамин, неизбежно се стига до скорбут. За да избегнете това, е необходимо да си похапвате много свежи плодове и зеленчуци.

2. Витамин В1

Витамин В1

Той играе незаменима роля при работата на мускулите, на сърцето и на нервната система. Набавя се най-вече от типовия и ръжения хляб, триците и бобовите храни.

3. Витамин В2

Витамин В2

Ако човешкият организъм усети неговата липса, могат да се появят екземи по устните, езика, на лигавицата на устата и болки в краката. Можете да си го набавите от почти всички млечни продукти, жълтъка, месото, черния дроб и бобовите храни.

4. Витамин РР

Витамин PP

Той се среща най-вече в месата и рибата и ако човек не поема достатъчно количество от него, може да се стигне до болки в червата, диария или промени в нервната система и кожата.

5. Витамин В6

Витамин В6

Среща се в пшеницата, триците и черния дроб и недостигът му води до промени в нервната система и кожата.

6. Витамин В12

Витамин В

Ако се стигне до недостиг на този витамин, често се стига и до анемия. Можете да си го набавите от яйцата, млякото и черния дроб.

7. Биотин

Образува се от бактериите на червата и рядко се стига до неговия недостиг.

8. Фолиева киселина

Фолиева киселина

Фолиевата киселина участва при образуването на кръвта и също се сформира от бактериите на червата. Ако консумирате достатъчно житни храни и зелени зеленчуци, не се налага да я приемате допълнително. Изключение правят само бременните жени.

9. Пантотенова киселина

Пантотеновата киселина може да бъде намерена в почти всички продукти, поради което изключително рядко се наблюдава недоимък за човешкия организъм.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати