Лечение на агеузия

Агеузия

Агеузия представлява загуба на вкусовите функции на езика – човек не различава сладко от солено или кисело. Понякога този вид заболяване се бърка със състоянието, при което се наблюдава загуба на обонянието – аносмия.

По-разпространени от същинския вид на агеузията са хипоагеузия и дисгеузия. При първото състояние, човек има частична загуба на вкуса, а при второто – усещане за метален привкус и парене на езика.

Специалистите обясняват, че с напредването на възрастта се увеличава и опасността човек да се сдобие с някое от тези състояния. И двете разновидности на вкусовото разстройство са опасни и могат да създадат рискове за здравето на човек.

Причината за агеузия може да е стрес, проблеми с щитовидната жлеза и др. В някои случаи загубата на вкуса може да е симптом на някое заболяванепарализа на Бел, Паркинсон или Алцхаймер.

Заболелите от агеузия често изпадат в депресия и променят изцяло хранителния си режим – слагат много сол или захар в храната. Надяват се по този начин да започнат да усещат вкуса на това, което ядат.

Понякога хората, които страдат от заболяването, започват да се хранят прекомерно или пък спират да се хранят, което само по себе си може да причини допълнителни проблеми.

Хапване

За да се установи дали човек страда от вкусово разстройство, той трябва да отиде при специалист УНГ (уши, нос и гърло).

Лекарят ще извърши преглед и ще назначи няколко изследвания – вероятно ще се потърси и мнението на стоматолог. Най-често специалистите изискват няколко изследвания, които изследват слюнката на пациентите.

Понякога лекарят проверява и до колко функционират вкусовите рецептори на пациента – слагат се различни вещества на езика.

Лечението на заболяването включва медикаменти и смяна на режима на хранене, които лекарят назначава. Постепенно, при по-голямата част от хората, проблемът изчезва. При по-сериозни случаи, където не се наблюдава промяна, се предприема оперативна намеса.

Препоръчва се да се откажат и цигарите, защото много често тютюнът е причина за притъпяване на вкуса. В никакъв случай не бива да се пробягва до медикаменти, които са изписани на друг човек.

Често промяната или липсата на вкус може да е причинена от приемането на някакви лекарства.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати