ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Как да облекчим хремата

Как да облекчим хремата

хрема

Хремата е сред първите симптоми, които се появяват, когато човек се разболява от простуда или грип. Тя е доста неприятна и досадна – обикновено в началото е водниста, но със задълбочаването на грипното състояние хремата също се променя. Преди да се устремим към аптеката в търсене на новото най-добро лекарство против хрема, можем да се опитаме да се справим сами с този симптом.

Едно от най-важните неща е в стаята, където живеем, въздухът да бъде свеж и чист и по възможност влажен – честото проветряване със сигурност ще облекчи дишането. Температурата в стаята също не бива да е прекалено висока.

Можете да опитате и капки със съставки от народната медицина:

- Капките с лайка и пчелен мед са изключително подходящи за използване при водниста хрема – сложете в подходящ съд 1 с.л. лайка, 1 ч.л. мед и около 100 мл. вода. Сместа трябва да се вари на слаб огън, докато течността не остане наполовина. След това прецедете сместа през марля и оставете капките да изстинат.

Можете да ги слагате 5-6 пъти на ден – количеството е по 4 капки на ноздра. Имайте предвид, че трайността на капките е само ден.

Джинджър

Източната медицина предлага да се стимулират определени акупунктурни точки на лицето – натискат се и се разтриват точките, които са непосредствено до ноздрите. По-рядко използваните методи на чуждестранната народна медицина препоръчват джинджифил за преодоляване на хремата и за облекчаване на дишането.

Можете да си приготвите ароматен и пикантен джинджифилов чай с няколко парчета от прясната подправка, които се варят за около пет минути в 200 мл. вода. Може и да дъвчете корена с малко сол – според различни източници това също ще облекчи хремата.

Простички методи като инхалации с мента, босилек, лайка също са чудесно и ефикасно решение. За инхалациите със синапено масло също има добри отзиви – слагат се две лъжици на половин чаша вода.

Хомеопатията също е успешен начин за лечение на хремата. За да ви помогне, задължително трябва да започнете лечението още в момента, когато усетите, че се разболявате и е много важно да сте упорити и да продължите лечението достатъчно дълго.

В случай че хремата не мине за няколко дни с тези методи или пък се появят и други признаци, които да ви подсказват, че сте болни, посетете лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest