Облекчаване на симптомите при подагра

Подагра

Все по-често срещащо се в България заболяване е подагра. Тя засяга най-вече хората над 40-годишна възраст и се наблюдава по-често при мъжете, отколкото при жените. Изразява се в подуване и болки в ставите, като в почти всички случаи се касае за ставите на големия пръст и се дължи най-вече на нездравословния начин на живот.

Заради тези симптоми много хора си мислят, че става въпрос за артрит и бързат към аптеката да си купят медикаменти за мазане, подходящи за артритните заболявания. Подаграта обаче е нещо съвсем друго.

Най-общо казано тя е следствие от високото ниво на пикочна киселина и за да бъде установена като заболяване е необходимо да си направите изследване на кръвта, установяващо нивото на пикочната киселина в организма.

Зеленчуци

За облекчите болките при подагра е добре да разберете наистина какво представлява тя като заболяване. Причинява се от смущения в обмяната на нуклеопротеидите, с резултат на което се натрупва пикочна киселина в кръвта, в близост до ставните торбички и др.

По време на криза болките са много силни, като може да се стигне до втрисане и повишаване на телесната температура, както и с хронично изкривяване или подуване на ставите.

През този период е препоръчително за хората, страдащи от подагра да лежат в положение, в което ще изпитват най-малка болка. След консултация с лекар той ще Ви изпише най-подходящите за Вас медикаменти, сред които и обезболяващи.

Кризите не са много продължителни и обикновено в рамките на 3-4 дни отминават. По време на тях се препоръчва да се консумират само течни вегетариански храни - плодови и зеленчукови сокове и нектари, зеленчукови супи, компоти. За да избегнете повторната поява на кризата обаче е задължително да спазвате режим на хранене и то постоянно, а не само за няколко дни.

Ортопед

За хората, страдащи от подагра се забранява консумацията на хранителни продукти, които са богати на пикочна киселина, за да може да се свали високото ѝ ниво. Идеята е да се ограничат животинските белтъчини, най-вече вътрешностите и да се наблегне на плодовете и зеленчуците.

Препоръчват се млякото и млечните продукти, прясната и нетлъста риба, нетлъсто варено телешко месо, малко масло, много минерална вода, всякакви плодове и зеленчуци и подправки, но без пикантните.

Забраняват се животинските вътрешности, консервираните меса, колбаси, суджуци, месни бульони, острите подправки и алкохол. Препоръчват се и повече ненатоварващи физически дейности или просто честите разходки.

Рейтинг

5 2
4 6
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
манчо
манчо
22.03.2015 02:23
Бензбромарон ал 100 - 16 евро.. това е лекът за изчистване на организма от пикочна киселина.
24
2