Лечение на хематурия

Бъбреци

Хематурия или още кръв в урината, може да произхожда от различни нива на пикочо-отделителната система. Може да става въпрос за проблеми с бъбреците, в пикочния мехур, в уретера или в простатата при мъжете.

Симптом, като кръв в урината, най-често говори за уроинфекция. Възможно е да става дума за цистит, тоест кървенето е следствие на възпаление на стената на пикочния мехур или пиелонефрит – бъбречна инфекция.

Възможно е да става дума и за камък в уретера или в бъбрека – при тези заболявания хематурия е постоянна е обикновено е съпроводена от тъпа болка в хълбока.

Съмнения за тумор на пикочен мехур има, когато става дума за хематурия, която се появява периодично и протича без болки. Най-често от подобно заболяване страдат възрастни мъже, които са пушачи, сочат редица изследвания.

За да се установи къде е проблемът, пациентът задължително трябва да се прегледа при уролог.

Лекар

Прегледът започва с разговор – лекарят разпитва какви са симптомите, от колко време ги е забелязал пациентът и пр. За да бъде уточнена каква е точната причина за хематурията, задължително трябва да се направи изследване на урината.

Видовете изследвания, които най-често се правят, са изследване на обикновена урина, микробиологично изследване на урина и кръвно изследване.

Анализът на обикновена урина се прави, за да се докаже, че има наличие на кръв в урината, както и да се провери има ли бактерии. Микробиологичното изследване на урината се прави, за да се докаже че има уроинфекция, а кръвното – за да се определи бъбречната функция.

Понякога специалистите назначават ехография на пикочен мехур и бъбреци, скенер или ядрено-магнитен резонанс. Въз основа на резултатите от всички назначени изследвания, лекарят ще назначи и съответното лечение.

Ако все още специалистът няма яснота защо се появява кръв в урината, той ще продължи с други изследвания, например цитоскопия или уретероскопия. Лечението зависи от причината за хематурията – най-често се назначават медикаменти, които да излекуват симптома.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати