Причини за болка в кръста

Болки в кръста
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

Начинът на живот на съвременните хора направи оплакванията от болките в кръста едни от най-често срещаните. Лекарите алармират, че възрастовата граница на тези болежки става все по-ниска. Специалистите смятат, че една от основните причини за болките в кръста е заседяването. Те още разказват, че масово хората свикват да живеят с това неразположение вместо да потърсят лекар, който да им помогне.

Ето и най-честите причини за болките в кръста:

Стара или нова травма

Много честа причина за болките в кръста са травмите. Редно е веднага, ако се появят такива болежки след някое ваше неприятно изживяване, да потърсите специалист. Ако не се обърне своевременно внимание, това може да доведе до редица проблеми като невъзможност за контрол на уринирането, слабост в крайниците и т.н.

Прекаленото физическо натоварване

Колкото и да са полезни упражненията, с тях не трябва да се прекалява. Многократното вдигане на тежести може да ви докарат болки в кръста. Макар и неразположението да отминава след почивка, злоупотребата спрямо тялото ви може да доведе до трайни последици. Ако се прекалява с вдигането на тежки предмети, може да се увредят прешлените, да се захване нерв и това да ви докара ишиас, дискова херния и т.н.

Кръст

Работата ви също носи рискове, ако не внимавате

Можете да получите болки в кръста поради същността на професията си, без значение дали вдигате тежко или седите дълго време в офиса пред компютъра. Какво да направите? Ако имате интензивна работа, щадете се. Взимайте и почивка, когато усетите, че сте се претоварили. При професии, където има опасност да се заседите, правете упражнения, но без да прекалявате. Най-важното е, ако усетите болки в кръста, веднага да потърсите специалист.

Чантите не са това, което бяха

Чантите освен аксесоар, могат да причинят болки в кръста, ако не ги носите правилно. Същото важи и за ученическата раница, лаптоп, куфарче, сак и т.н. Болката се появява обикновено, когато чантата се носи по-дълго време.

Хобитата също могат да ви причинят неприятности

Дългото заседяване през делничните дни и активното натоварване през почивните също може да ви причини болки в кръста. За да избегнете неприятния ефект, подгответе тялото си за физическото натоварване.

Стойката също е важна

Начинът, по който се движим, е много важен. Ако ходим или седим изгърбени, това може да доведе до болки в кръста.

Не бива да пренебрегваме и факта, че кръстът се натоварва и при наднормено тегло и затлъстяване. Болката се задълбочава с възрастта, така че колкото по-скоро се вземат адекватни мерки в помощ на кръста, толкова по-малко вероятни са оплакванията.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати