Ринит и неговите симптоми

Ринит
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

Ринитът представлява възпаление на лигавицата на носа и носната кухина. Много са причините, които определят неговата проява. Това може да се бактерии, вируси, преохлаждане, силна замърсеност и запрашеност на въздуха и други. Това възпаление може да се разглежда и като симптом, появяващ се в резултат на грип, шарка, дифтерия и др.

Има три вида ринит в зависимост от причините за неговото появяване.

Инфекциозният ринит е причинява от бактерии и вируси, които влияят директно на дихателните пътища. Алергичният ринит се появява в резултат на алергични реакции.

Невровегетативният ринит се появява при влияние върху организма на вредни фактори като мръсен въздух, определени миризми и други.

Най-често срещаният ринит е алергичният. Първоначалните симптоми са честото кихане, особено пролетно време. Преди да се развие възпалението, може да се появи и сърбеж в носа, очите, небцето и ушния канал.

Сред основните симптоми е и продължителното запушване на носа. При алергичния ринит това може да се проявява почти целогодишно. Симптом е и секреция – водниста при сезонния и слузна и непостоянна при целогодишния алергичен ринит, при който се среща и т.нар. задна хрема.

Появата на алергичния ринит може да се разпознае с няколко допълнителни симптома.

Нарушеното обоняние, придружено с някой от гореспоменатите основни симптоми, е сигурен знак, че е разболявате от ринит. Друг симптом е конюнктивитът, който е чест при сезонния и рядък при целогодишния алергичен ринит. Понякога има прояви и на хроничен синузит преди възпалението.

Лекарите ползват при диагностициране на алергичен ринит анамнеза за 2 или повече от четирите основни симптома – кихане, сърбеж, запушване и ринорея, с продължителност по-голяма от 1 час през повечето дни от наблюдението.

Малко преди появата на ринита може да се почувства силна умора, главоболие, отпадналост, раздразнителност и дори ниска температура.

Рейтинг

5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати