ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Какво е псориазис и какви са симптомите

Какво е псориазис и какви са симптомите

Псориазис
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Псориазисът е кожно заболяване, което се среща все по-често. Проявява се с промяна на повърхността на кожата по различни части на тялото. Най-често засегнати са лакти, колене, кръст, окосмена част на главата.

Не може да се каже колко често се появява болестта. Това зависи от климатичните особености и генетичното предразположение. Световната здравна организация смята, че псориазисът засяга всяка година около 3 процента от бялото население на планетата.

Заболяването не засяга хората по полов признак. Разболелите се от него са разпределени по равно мъже и жени. Най-често засегнатите от него попадат във възрастовата група до 30-годишна възраст.

В последните години се забелязва тенденцията за намаляване на възрастовата граница и в момента около 14 процента от случаите са във възрастовата граница 9 -13 години.

Има няколко фактора, които причиняват или оказват влияние при развитието на псориазиса. Най-честа причина могат да бъдат травмите. Някои видове рани причиняват плакатен псориазис. Такива могат да бъдат физични, химични, електрически ток, хирургични, инфекциозни и възпалителни травми.

Псориазис на Ръката

Друг съществен фактор за развитие на заболяването може да бъде слънчевата светлина. Често се случва лъчите на слънцето да помагат развитието на псориазиса при хората, страдащи от него.

По механизма на соларната травма слънцето може да доведе до слънчево изгаряне на кожата и поява на псориатични плаки. Инфекциите също са фактор за развитие на псориазис. Алкохолът и тютюнопушенето също оказват влияние за развитие на болестта.

Няколко са симптомите, по които можем да познаем, че сме застрашени от псориазис. Първият от тях е появата на червени петна по кожата ни, които сърбят, а понякога и болят.

По скалпа може да се появят сухи зони, които се лющят. Появата на вдлъбнатини, бразди или дупчици върху нокътната плочка е сигурен знак, че трябва спешно да посетите дерматолог.

При децата псориазисът се проявява с малки ранички и зачервена кожа в зоните на памперса и гънките. Заболяването има хроничен ход. Залющването може да трае от няколко седмици до месеци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати