Как да разпознаем хидроцеле

Тъжен Мъж

Хидроцеле е медицинският термин за натрупването на течност между обвивките на тестиса. Вследствие на тази течност едната или двете половини на скротума се увеличават. Този проблем не бива да бъде подценяван, защото може да подсказва за редица заболявания.

Хидроцелето може да бъде едностранно и двустранно, в зависимост от това дали е на единия или на двата тестиса. Разделя се още на вродено и придобито, в зависимост от времето на възникване. Вроденото събиране на течност се среща в детска възраст и, от своя страна, се разделя на комунициращо и некомунициращо.

При комунициращото хидроцеле има запазена връзка между скротума и кормената кухина. Смята се, че този вид хидроцеле се наблюдава по-често при недоносени дечица. Придобитото хидроцеле се наблюдава най-често при хора с тумори или травми на тестисите.

В зависимост от причината за появяването придобитото хидроцеле се дели на първично (идеопатично) и вторично (симптоматично). Диагнозата се поставя от специалист, който е разпитал подробно пациента и е провел необходимите изследвания.

Едно от най-важните изследвания по време на прегледите е палпацията – лекарят напипва проблемната зона. Ако се е появило едностранно хидроцеле, специалистите правят сравнение между уголемената скротална половина и здравата. Често специалистите препоръчват и ехографско изследване, при което задължително се разглеждат и двата тестиса.

Хидроцеле

Съществуват две основни форми на това заболяване – остра и хронична. Острата форма на заболяването се различава от хроничната с внезапната болка, която изпитва човек. Често се наблюдава и подуване и зачервяване от едната страна на скротума.

При хроничния вид на заболяването не се забелязва зачервяване, но кожата изглежда разтегната и гладка. Често тестисът не може да се напипа заради многото натрупана течност.

Заболяването хидроцеле се развива бавно и понякога протича без симптоми, а ако все пак има такива, мъжете обикновено се оплакват от тежест в слабините. Заболяването е лечимо, стига да се предприемат адекватните мерки.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати