ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Какво е епидидимит и какви са симптомите

Какво е епидидимит и какви са симптомите

болка в тестисите

Епидидимитът е възпаление на надсеменника или епидидимиса – най-често от него страдат мъже между 20 и 39 години. Понякога възпалението може да се развие и при дете, но причината обикновено е травма. Възпалението на надсеменника може да доведе до други опасни състояния, ако не се лекува.

Какви са симптомите при възпалението на надсеменника? Първите симптоми на заболяването започват постепенно – проявяват се изцяло след около едно денонощие. Мъжете се оплакват от болка в слабините и скротума. В началото възпалението започва в тръбичката, по която сперматозоидите достигат до уретрата, после възпалението обхваща и надсеменника.

„Спускането“ на възпалението обяснява и болките в хълбока, които често са сред първите симптоми на мъжете. Възможно е единият от семенниците да бъде по-болезнен от другия.

Възможно е освен болката епидидимисът да се подуе – има случаи, при които надсеменникът се увеличава до два пъти от нормалния размер, в рамките на два или три часа. Много често се наблюдава промяна в степента на подуване. Господата с подобно възпаление се оплакват често и от болка по време на уриниране, чести позиви и малко изхвърлена урина.

В редки случаи може да се забележи и кръв в урината. Понякога при тежко възпаление се появява и секрет. Високата температура също е симптом на заболяването – често мъжете вдигат повече от 39 градуса, вследствие на което се появяват втрисане и гадене.

преглед при лекаря

Какви са причините за това възпаление? Най-често става дума за бактериална инфекция – бактериите обикновено са предизвикали инфекция в уретрата, в простатата и чрез семепровода достигат до надсеменника. Причинителят се идентифицира в 80 на сто от случаите.

Има две групи бактерии, които възпаляват надсеменника – едните са организми обитаващи червата (колиформи), а другите са организмите, които причиняват болестите предавани по полов път. При около 60 на сто от случаите причинител се оказват бактериите, които причиняват хламидия и гонорея.

Това се наблюдава при господа под 39 години. При по-възрастните мъже причинителите обикновено са колиформите – най-често става дума за Еширихия коли. Известно е, че тези организми много често причиняват инфекция на пикочния мехур.

Лекарите предупреждават, че господата, които правят анален секс без да използват предпазни средства, лесно могат да допуснат в пикочните си пътища бактерията Ешерихия коли. Това от своя страна може да доведе до възпаление на надсеменника. В много редки случаи заболяването може да е причинено от гъбички или Mycobacterium SPP.

Още по-рядко възпалението може да се дължи на връщане на урина, заради спортуване или секс с пълен пикочен мехур. Има и лекарство за сърдечно-съдови заболявания, което понякога причинява подобно възпаление на надсеменника.

Заедно с това възпаление, налице може да бъде и още едно възпаление – на тестисите или още орхит. В зависимост от симптоматиката, възпалението на надсеменника се разделя на хронично, субхронично и остро.

При острия епидидимит бързо се появяват подуване и болка в скротума, при хроничния дискомфортът и болката се задържат над три месеца. При хроничната форма симптомите варират – болката може да е по-слаба, да се изостря при някакви дейности и т.н.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати