Лечение на епидидимит

Мъжки Проблеми

Диагноза за възпаление на надсеменника или още епидидимит, може да се направи само от специалист – уролог. В някои случаи е трудно да се установи за какъв проблем става дума – възможно е заболяването да се обърка с възпаление на тестиса или да се реши, че става дума и за двете заболявания едновременно.

Най-често специалистите правят ултразвуково изследване, което помага да се установи кое от двете заболявания има пациентът. Понякога лекарите прибягват и до компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс, за да могат да изключат други заболявания, които имат близки симптоми.

Такива са кисти на тестисите, тумори в същата област, наличие на течност в тестисите и др. Често специалистите назначават и други изследвания, за да са сигурни, че симптомите говорят именно за това възпаление – става дума за изследване на урината и семенната течност.

Как се лекува заболяването? Зависи кой микроорганизъм е причинител на възпалението. Най-често лечението се провежда с антибиотици, като лекарят преценява колко време трябва да продължи приемането им.

Много е важно таблетките да не се спират по средата на лечението, защото така ще се отстранят само част от причинителите и е възможно отново да се развие заболяването, но този път в по-остра форма.

Лечение на епидидимит

Освен антибиотици, лекарите изписват витамини, болкоуспокояващи и др. Острият епидидимит може да бъде напълно излекуван, но пациентът трябва да прекарва повече време на легло.

В началото, през първите дни от лечението, могат да се правят студени компреси на скротума, а след преминаването на острия възпалителен процес, урологът най-често назначава топли процедури. През периода на лечение, пациентът трябва да пие повече течности.

При хроничен епидидимит лечението е по-трудно. При първи симптоми – болка в областта на тестисите, висока температура и т.н., задължително се обърнете към уролог. Прогнозите за пълно излекуване са благоприятни.

Ако не обърнете внимание на заболяването, е възможно в последствие да се запушат каналите, по които преминава семенната течност. Ако това се случи и от двете страни, ще се стигне до състояние на безплодие.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати