Опасно ли е подуването на устните

Подути устни

По-плътните устни често привличат вниманието, особено на противоположния пол. Притеснително е обаче, когато е налице подуване, причинено от травма, алергии, изгаряния, витаминозна недостатъчност и други.

Най-честият симптом, свързан с подуването на устните едностранно или и на двете, е тяхната болезненост. Налице е появата на мехури по повърхността им, стават напукани и се стига до повишена чувствителност. Наблюдават се и трескаво състояние, главоболие.

Подуването на горната, долната или и на двете устни може да не е локализиран процес, а симптом на друго заболяване.

Алергиите, които някои хора проявяват, се изразяват именно с подуване на устните, обриви, затруднено дишане, сърбеж. Те могат да бъдат налице при промяна на климатичните условия, алергии към полени, животни, храна, лекарства, козметика и други.

Подуването може да е симптом и на ангиоедем. Той представлява подуване в областта на устните и очите, но може да засегне и други части на тялото – крака, ръце, слабините. Тук към подуването се усеща сърбеж в областта, както и болезненост. Отокът може да е в резултат на алергии към храни, цветен прашец, ухапвания от насекоми, някои лекарства и други.

Хранителна алергия

Херпесните инфекции също причиняват подуване в областта на устните, а също и някои бактерии или гъбички. Тук е налице зачервяване, болка, напукани устни и слабо кървене от пукнатините.

Понякога напуканите устни се изявяват с тяхното подуване. Често през по-студените месеци се стига до нацепване на нежната кожа, покриваща устните. Причина може да е и приемът на някои лекарствени препарати (съдържащи литий например), химиотерапия, честото излагане на слънце, както и постоянното им облизване.

Злокачествените заболявания на устните могат да се проявяват с подуване на устните. Причина може да е и отоци по тялото – бъбречна, чернодробна или сърдечна недостатъчност.

От изключителна важност е спешната лекарска помощ.

Хранителният режим е от значение, когато искаме да се предпазим от подуване на устните. Така липсата на витамини от B групата, витамин А, цинк и други довеждат до това състояние.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати