ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Опасности при високата температура

Опасности при високата температура

Висока темепратура

За повишаване на телесната температура се говори, когато стойността ѝ е над 37 градуса. Температурата се повишава, когато човешкият организъм е подложен на някакъв вид инфекция. Повишаването ѝ е реакция на организма, който се опитва по естествен път да унищожи причинителите на инфекцията.

За леко повишаване на температурата се говори, когато тя е между 37.3 и 38.3 градуса, повишена е тази до 39.7 градуса, а високата - над тези стойности. Температурата над 40 градуса може да доведе до увреждане на главния мозък, ако не се вземат мерки за спадането ѝ.

За да се разбере какво причинява високата температура, трябва да се проследят и съпътстващите симптоми. Може да става дума за простудно заболяване, но е възможно да се отнася и до сериозни заболявания, например менингит.

Високата температура изисква терапия – в по-голямата част от случаите това състояние бързо се овладява. Ако температурата не е овладяна или не се лекува изобщо, е възможно да се появят усложнения.

При тези ситуации е възможно да се стигне до дехидратация на човешкия организъм, особено ако е съпътстваща с диария или повръщане. Може да настъпи и увреждане на мозъка, ако не се вземат мерки за свалянето ѝ.

Температура

При възрастните е особено опасно, ако температурата надвиши 40 градуса, а при малките деца ситуацията е критична, ако е над 39 градуса. При тях е възможно да се получат гърчове, които да доведат до увреждания. Статистиката сочи, че фебрилните гърчове засягат между 2 и 5 процента от децата, които са от 3-месечни до 5-годишни.

Ако бебе вдигне температура, най-разумно е да потърсите спешна медицинска помощ. Някои лекари смятат, че температурата до 38-39-, та дори и 40 градуса при бебета не е повод за притеснения, защото може да е вследствие на растежа на зъбите например. Въпреки това е по-добре да се потърси лекар, за да се разбере каква е причината за вдигането й.

Болните от епилепсия също трябва да потърсят лекар при висока температура, защото тя може да провокира епилептичен пристъп, обясняват специалистите. Повишената температура изисква особено внимание и подходящо лечение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати