ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Симптомите при пневмония

Симптомите при пневмония

Пневмония
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Пневмонията винаги трябва да се смята за сериозно заболяване, защото неправилното ѝ лечение или липсата на такова могат да доведат до по-сериозни последици за организма. Много хора се опитват да изкарат това заболяване на крак. Симптомите на заболяването зависят от няколко фактора:

- На първо място, важни са защитните сили на организма;

- От значения са и придружаващите заболявания на болния;

- Третият фактор е възрастта на заболелия;

- Освен това от значение е и каква е причината за заболяването - при различните видове пневмония симптомите се различават.

Пневмонията може да протече почти без симптоми, но е възможно и да се наблюдава тежка дихателна недостатъчност с риск за живота. Ако имате висока температура, втрисане и се изпотявате обилно, е възможно организмът ви да подсказва, че сте се разболели от пневмония. Други често срещани признаци са учестеното дишане, задух и стягане, понякога и бодежи в областта на гърдите.

Появява се и кашлица – тя може да бъде т.нар. суха или такава, при която се отделя секрет. Ако нощем ви събужда кашлица, това със сигурност подсказва, че трябва да ви прегледа лекар пулмолог (специалист по белодробни заболявания).

Настинка

Храчките обикновено променят цвета си в хода на заболяването. Често срещани симптоми на заболяването са силната отпадналост, болки в мускулите и ставите, липса на апетит. Понякога се наблюдава и наличие на лабиален херпес.

Понякога симптомите са само неприятна кашлица, главоболие и болки в мускулите. При някои болни кашлицата не е сред съществените симптоми – причината е, че инфекцията е в по-горен участък на дробовете, който е далеч от дихателните пътища.

Възможно е да има промени в цвета на кожата на болния и тя да стане по-тъмна, морава – състоянието се нарича цианоза. Причината за него е недостатъчното насищане на кръвта с кислород, което се е породило от влошените дихателни функции.

При бебетата и малките деца понякога не се наблюдават характерните за пневмонията симптоми. В тези случаи децата обикновено вдигат висока температура, става особено летаргични и чувстват силна отпадналост.

Възможно е пневмонията да не се вписва в тези симптоми – това означава, че пневмонията е с атипични симптоми, което прави диагностицирането ѝ по-трудно. Затова е от особена важност при най-малкото съмнение за възпаление на белите дробове да потърсите лекарска помощ. Открита навреме, пневмонията ще бъде излекувана и ще се избегнат по-тежки усложнения.

Ако имате бактериална пневмония, вероятните симптоми са вдигане на висока температура, втрисане и трудност при дишане. Забелязва се и нетипична умора у болния, болка в гърдите, която се усилва при кашлица, както и храчки, които имат зеленикав цвят.

Вирусната пневмония най-често се характеризира с мускулни болки и висока температура, кашлица, при която се отделят малко количество храчки и болки в гърлото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати