Лечение на остеофит

Остеофит

В основата на лечението на остеофитите или още шиповете стои премахването на рисковите фактори, които водят до образуването им. Това са неправилната стойка, стресът, лошият хранителен режим, нарушения в обмяната на веществата, недостатъчната двигателна активност.

Специалистите смятат, че пациентите трябва да се стремят да правят по-сериозни физически натоварвания, да отслабнат. Препоръчват се и масажи, нагревки и различни видове компреси. Пациентите могат да прилагат и лечение чрез физиотерапия и минерални бани.

Хубаво е масажите и терапията посредством движение да бъдат контролирани от специалисти. Компресите могат да се правят и у дома – в народната медицина има много предложения за облекчаване на болката.

Към тази терапия се включват и медикаменти, макар че до днес няма лекарство, което да помогне за премахване на шиповете. Повечето таблетки се изписват за облекчаване на болката и премахване на възпалението – често лекарите изписват кортикостероиди и нестероидни противовъзпалителни таблетки.

Гръбначен стълб

Напоследък популярни са станали и т.нар. хондопротектори, които могат да забавят износването на хрущяла, ако се започнат в достатъчно ранен етап.

Болкоуспокояващите често са задължителни при наличието на шипове, защото болката може да бъде нетърпима, но няма таблетки, които да премахнат причината за появяването на остеофитите.

При пациенти, които страдат от остеоартрит, който е съпроводен от шипове, често се препоръчва кинезитерапия. Целта на това лечение е, колкото е възможно, да се възстанови нормалната функция на опорно-двигателния апарат – тук основен метод за лечение е движението.

Разбира се, движението е премерено и кинезитерапевтът решава за всеки пациент индивидуално как ще протече лечението. Колко ще са процедурите също зависи от индивидуалното състояние на човека.

За премахване на шиповете може да се прибегне и до оперативно лечение, но то не се прилага често, тъй като има основни критерии, на които пациентът трябва да отговаря.

До операция може да се стигне, ако пациентът изпитва силни и парещи болки, които не се подлагат на никакви болкоуспокояващи медикаменти. Освен това заболелият трябва да има тежко ошипяване, което води до инвалидност в някакъв етап.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати