Как да разпознаем възпаление на яйчниците

Възпаление на яйчниците

Вероятно всяка жена си спомня как в по-ранна възраст родителите ѝ са правили забележки за това, че е боса, че е седнала на течение, че кръстът ѝ е гол и т.н. Връщайки се назад във времето, може би повечето са си мислели, че това е доста досадно – постоянно мрънкане, при положение че общо взето рядко ви се случва да правите някое от тези неща.

Определяното от позицията на тийнейджър досадно мрънкане обаче е всъщност помощ от страна на родителите, защото всички тези недоглеждания и пренебрегване на обстоятелства могат да причинят сериозно заболяване. Става дума за възпаление на яйчниците

Как да разберем, че имаме възпаление на яйчниците?

Възпалението на яйчниците е известно още под медицинското название оофорит. Ако има възпаление на маточните тръби, тогава заболяването се нарича салпингит – много често жените страдат и от двата проблема.

Симптомите, които могат да подскажат, че имате възпаление на яйчниците, зависят от това каква е причината за заболяването. Обикновено става дума за бактерия, като от значение е и каква е имунната защита на жената.

Гинеколог

Най-честите симптоми, които може да има жената, това са спазми в матката и корема, като болката може да се увеличи при настинка, преумора или заради наличието на други заболявания.

При по-тежки форми на оофорит може да се появят болезнена менструация, чести позиви за уриниране, отделяне на газове, висока температура. Възможно е да се наблюдава и обилна секреция, която има особен мирис. При някои жени се наблюдава и гадене, а често оофоритът е съпроводен от запек.

Тези симптоми могат да подсказват за различни заболявания, затова задължително трябва да се посети гинеколог, за да се сложи точна диагноза и да се предприеме адекватно лечение.

Как да се предпазим от възпаление на яйчниците?

На първо място жената трябва да внимава да не настине – в студено време краката трябва да са сухи и топли. Коремът и кръстът също трябва да бъдат пазени – да не се сяда на течение. В общо линии жената трябва да се грижи повече за себе си – възпалението на яйчниците се лекува, но може да причини други сериозни проблеми.

При вече възпалени яйчници обикновено се изписват антибиотици. Напоследък има практика при подобни възпаления лекарите да изписват и имуностимулиращи медикаменти, които да помогнат на организма и да го защитят от други подобни заболявания.

Рейтинг

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари