ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Симптоми и причини за миозит

Симптоми и причини за миозит

Миозит

Миозитът е мускулно възпаление, като един от първите симптоми на това заболяване е болката. Други често срещани симптоми на състоянието са оток и усещане за слабост. Обикновено първите симптоми на миозита са болка в бедрата и усещане за слабост в раменете и бедрата.

Заболяването може да се развие заради получена инфекция, паразитоза, някаква травма или заради претоварване на мускул или група мускули. Медицината все още няма отговори какъв е произходът на някои видове на това заболяване.

Гноен миозит се причинява от микроорганизми, които достигат мускулите чрез наранена кожа или ако в организма се развива гнойно огнище – предразполагащи фактори са мускулни травми, настинки.

При гнойния вид миозит има няколко характерни симптома – на първо място, болният вдига висока температура, често се появява и треска, както и болки в главата. Мускулът, който е засегнат, обикновено е подут, с оток и силно болезнен при докосване – много често мястото е зачервено.

Хроничният вид миозит може да се развие без каквото и да било предшестващо заболяване. Най-характерно за него е разрастването на съединителната тъкан между мускулните влакна – образуват се плътни възли в мускула. Вследствие на това човек усеща много силни болки, възможно е да се развие и трайна мускулна контрактура, тоест перманентно скъсяване на някои мускул.

Осифициращият миозит превръща мускулните влакна в костна тъкан и се разделя на два вида – ограничен и прогресиращ. При ограничения осифициращ миозит се получават костни уплътнения, като това се наблюдава най-често в мускулите на бедрата, гръдните, както и предмишниците.

Хроничен миозит

Развитието на тези костни образувания става за няколко месеца, а след това спират да растат, което е и най-добрият момент, за да бъдат отстранени чрез операция. Най-често този вид миозит се развива, след като определена група мускули са били продължително подлагани на травми.

При прогресиращия осифициращ миозит се наблюдава засягане най-често на мускулите във врата и раменете, гърба, гръдния кош, както и в крайниците. Той се развива предимно в детска възраст.

Вкостеняването на мускулите започва от сухожилията и постепенно се разпространява и вътре в самия мускул – вкостеняванията могат да бъдат напипани.

При повечето болни този вид миозит има фатален изход. Причината е, че се появяват затруднения – болният не може да дъвче или да преглъща, по-късно му става трудно дори да си поема въздух.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest