Лечение на миозит

Рехабилитация
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Миозит е рядко заболяване, което може да засегне хора във всякаква възраст и за съжаление се диагностицира доста трудно. Обикновено се назначават различни изследвания – болният дава кръв и урина.

За да се определи с точност дали симптомите на болния се дължат на това заболяване, лекарите обикновено назначават мускулна биопсия, както и ултразвук. Колкото по-рано се установи какво е заболяването и каква форма на миозит има болният, толкова по-голям е шанса да се предотвратят усложнения.

Как ще се лекува заболяването зависи от това кой вид миозит има заболелият и в каква фаза се намира. При гнойния миозит най-често се изписват аналгетици и антибиотици.

Ако обаче болният страда от по-тежка форма, е възможно да се предприеме оперативно лечение. Задължително е миозитът, независимо какъв е, да бъде лекуван, защото липсата на лечение може да доведе до усложнение на болестта и да се развие хроничен миозит.

Той от своя страна се лекува с физикални процедури, консервативно лечение и задължително под контрол на лекар. За да се предпазите от хроничната форма трябва да започнете навременно лечение на острия миозит и да се пазите от физическо преуморяване и простуда.

Лечението на прогресиращия миозит също се провежда с лекарства, но при него рядко се взема биопсия за установяване на заболяването, тъй като това може да доведе до образуване на нова костна тъкан.

Болки в Коляното

При ограничения миозит най-често се стига до хирургическа намеса. По преценка на лекаря, в някои случаи се назначават и различни кинезитерапевтични процедури. Обикновено антибиотичното лечение продължава дълго.

За да се предпазите от заболяването, просто се вслушайте в здравия си разум – например не стойте под климатика през лятото, когато ви е горещо. През зимата винаги излизайте добре облечени, опитвайте се да не се застоявате прекалено дълго на едно място – правете някакви упражнения, които да ви раздвижват.

Сменяйте позата – ако работите постоянно прави, правете почивка като сядате някъде. И обратно – ако по-често сте седнали, разхождайте се за известно време.

Укрепвайте мускулите си, като правите упражнения – плуването е чудесен избор, Но внимавайте и да не се претоварите. От време на време правете масажи с помощта на масажни загряващи масла и т.н.

Ако усетите някакви болки в мускулите, които са придружени и от висока температура на мястото, незабавно се обърнете към лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати