Какво да правим при болки в коленете?

Болки в Коленете

Сред най-честите оплаквания свързани с опорно-двигателния апарат са болки в коленете – при стоеж или движение, те поемат цялото натоварване. Причините за болките могат да бъдат различни – често става дума за някаква травма – може да има някакво увреждане на връзките, на ставния хрущял, бурсит и др.

Следващата, най-често срещана причина за болките в коляното, е износването на ставния хрущял. Този проблем обикновено прави дори ставането сутрин болезнено. Когато коленете се раздвижат, болката минава. Причинител на болка в едното или двете колена са и заболявания като артрит, подагра, някои видове инфекции и др.

За да се освободите от сутрешната скованост в колената, лекарите най-често предлагат пациентите да започнат да се движат повече през деня. Не е необходимо да се правят много сериозни физически усилия – започнете с някакви упражнения у дома.

Разбира се упражненията зависят от степента на болката – най-добре преди да започнете самолечение, да се консултирате с лекар, който ще изясни каква е причината за дискомфорта, които изпитвате.

Ако болката в коленете е причинена от недостатъчното смазване на ставата, можете да си приготвите смес от килограм мед, 750 мл ябълков оцет и 300 целина. Първо накълцайте целината в кухненския робот на ситно и после добавете другите продукти. Всичко се разбърква и се приема по една лъжица три пъти дневно преди храна. Сместа трябва да бъде съхранявана в хладилник.

Какво да правим при болки в коленете?

Започнете да спазвате и хранителен режим, като е важно да се набляга на зеленчуци и плодове – ограничете белия хляб, а най-добре е да го замените с пълнозърнест. Ако болката се дължи на бурсит, направете си смес с 20 г прополис и 2–3 с.л. медицински спирт.

Смесете ги и оставете съда за седмица на хладно място, което не бива да е огрявано от слънце. След това мехлемът е готов и към него може да се добави растително масло – не повече от 100 г. Нанасяйте поне два пъти на ден на болезненото място.

Ако имате течност в колянната става настържете на ситно 4 конски кестена и добавете към тях две филии ръжен хляб, които сте киснали в оцет и след това сте отцедили. Сместа се налага на болното място и се прави компрес – хубаво е да се преспи с него.

Има и редица хранителни добавки, които могат да облекчат болката, но е желателно преди да започнете да пиете каквото и да било, да разберете каква е причината за дискомфорта.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати