Ракът на кожата дебне повече хомосексуалисти

Солариум
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

Американската академия по дерматология излезе със становище, че при хомосексуалните и бисексуалните мъже в САЩ рискът от рак на кожата е много по-голям, съобщава Ю Ес Ей Тудей.

Необичайното твърдение се базира на наблюденията на експертите върху навиците на различни представители на силния пол, съобразени със сексуалните влечения на всеки един от тях. Според авторите на изследването хомосексуалните и бисексуалните са по-застрашени, защото са три пъти по-склонни да използват солариуми.

Сара Арон е професор по дерматология в университета в Калифорния, по чиято идея е проведено проучването. Базирайки се на резултатите от него, тя призовава кампаниите срещу събирането на тен в солариумите да са насочени и към мъжете, предпочитащи собствения си пол, а на само към млади жени и момичета.

За изследването са били използвани данни от правителствени здравни служби за периода 2001 г. - 2009 г. Данните сочат, че въпреки неприятните констатации за бисексуалните и хомосексуални мъже жените с афинитет към собствения пол не са толкова заплашени.

Основната причина мъжете и жените да хващат изкуствен тен е заради културните асоциации за него, свързани със здравословния вид и привлекателността като цяло, заявява Арон. - Ние трябва да прогоним мита за здравословния тен, добави тя, цитирана от Ю Ес Ей Тудей.

Меланом

Учените са категорични, че трупането на тен, независимо дали е под изкуствени лъчи или тези на Слънцето, създава реална предпоставка за рак на кожата, в това число и меланома.

По последни данни все повече българи заболяват от рак на кожата. От Българското дерматологично дружество алармират, че най-засегната възрастова група е тази между 20 и 40-годишна възраст.

Всяка година се откриват между 180 и 300 нови случая на заболели. Най-застрашени са хората, които имат по-светъл цвят на кожата и прекарват много време на слънце. Дерматолозите съветват да бъдем умерени в опитите си да почернеем, било то на слънце или в солариум.

Всяка година в България годишно от рак на кожата заболяват средно около 150 души на 100 000 население. За сравнение честотата на злокачественото заболяване в Средна Европа е 20 души на 100 000 население.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати