ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Съвети при проблеми с кръвното налягане

Съвети при проблеми с кръвното налягане

Главоболие и проблеми с кръвното

Проблемите с кръвното налягане са често срещани – всъщност малко са онези, които имат приетото за нормално кръвно налягане от 120 на 80 (или с минимални отклонения).

Високото и ниското кръвно налягане могат да бъдат причинени от много различни фактори, а общото между двете състояния е, че ако не се лекуват, могат да доведат до по-сериозни заболявания. Поддържането на така нареченото нормално кръвно налягане е от изключителна важност за здравето на целия организъм.

Основното, което всеки човек трябва да знае за своето кръвно, е дали е склонен на високо или на ниско такова. Наличието на апарат за кръвно налягане ще ви улесни независимо дали сте предразположени към хипотония или хипертония. Особено важно е да се сдобиете с апарат, ако сте на възраст над 42 години.

Какво да правите при високо кръвно налягане, известно още като хипертония? На първо място трябва да се научите да избягвате рисковите фактори, които увеличават допълнително налягането.

Това са цигарите, нередовното хранене, прекомерна употреба на алкохолни напитки, липса на физическа активност, затлъстяване. Следващата стъпка за намаляване на високото кръвно е да се научите да избягвате стреса или поне да не му се поддавате лесно.

Някои специалисти препоръчват приемането на достатъчно витамин D. Билките също могат да влязат в употреба – препоръчва се чаят от глог. Можете да поддържате кръвното и с вани, в които има няколко капки масло от лайка и тамян.

Мерене на Кръвно

Хипотонията или още ниското кръвно налягане се свързва от някои специалисти с по-голямата продължителност на живота. Това е причината някои лекари да смятат, че то не е толкова голям медицински проблем и риск за човека, както хипертонията. Причина за хипотонията може да бъде умората, малокръвието, неподходящи и твърде крайни хранителни режими и пр.

Рязкото спадане на кръвното налягане не бива да бъде пренебрегвано – можете да регулирате стойностите му с помощта на кафе, шоколад, чай, приемайте повече течности. Към хранителния си режим добавете солени продукти.

Народната медицина се включва адекватно и при това състояние – препоръчва се консумацията на запарка от пелин. Друг често срещан съвет е изяждането на равни количества мед и краве масло всяка сутрин – става дума за количество около 1 – 2 ч.л.

Има вероятност да имате стабилно кръвно, но това не означава, че не е необходимо да полагате грижи за себе си. Желателно е при нормални стойности на кръвното също да положите известни усилия, за да запазите състоянието. Наблегнете на повече здравословна храна и си набавяйте нужните за организма витамини и минерали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest