ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Какво е остеохондроза и какви са симптомите?

Какво е остеохондроза и какви са симптомите?

Остеохондроза
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Остеохондрозата е заболяване, което засяга гръбначния стълб, като най-често причинява поражения на междупрешленните дискове. На по-късен етап заболяването засяга свързващия апарат на гръбнака и междупрешленните стави.

Медицинският термин остеохондроза идва от две гръцки думи за кост и хрущял– osteon и chondros, а заболяването най-често засяга поясната част от гръбнака.

Заболяването понякога се развива дълго време без никакви симптоми – специалистите твърдят, че могат да минат години, преди гръбнакът да даде сигнал, че не е напълно здрав.

Каква е причината за появата на заболяването? Все още няма единна позиция на специалистите за точната причина. Разбира се, има няколко фактора, които лекарите определят като рискови и за които се смята, че са причинители на остеохондрозата. Това са различни видове инфекции, нарушение в обмяната на веществата, различни по вид травми, хормонален дисбаланс.

Какви са симптомите на остеохондрозата зависи от това къде е локализирано заболяването. Съществуват три вида в зависимост от мястото на локализация – това са шийна, гръдна и поясна (кръстна) остеохондроза. Според различни информации около 80 на сто от болките в гърба са причинени именно от това заболяване.

Болки в Гърба

Шийната остеохондроза се характеризира с болки в тила и главата, които могат да се разпрострат и към раменете. Обикновено е затруднено движението на шията. Понякога се наблюдава и изтръпване на пръстите на ръцете.

При гръдната остеохондроза се наблюдава болки по гръбначния стълб, а дискомфортът се засилва при кашлица, завъртане на тялото или кихане.

Поясната остеохондроза болката се засилва, когато човек е седнал дълго време или пък, когато се опитва да вдига тежки предмети. И при трите вида остеохондроза се наблюдава ограничена подвижност на пациента.

Възможно ли е пълно излекуване от остеохондроза? Специалистите обясняват, че с адекватно и продължително лечение човек може да води напълно нормален начин на живот – без болки. Заболяването, обаче, може да бъде напълно излекувано само, ако е в начален стадий.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
41
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати