ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Какво е подагра и какви са симптомите?

Какво е подагра и какви са симптомите?

Подагра
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
60.00 лв.
Виж ››

Подагра е заболяване, което се причинява от увеличената пикочна киселина в кръвта, което води до отлагане на уратни кристали в сухожилията и ставния хрущял. Наричат заболяването още болестта на кралете.

Заболяването е наричано така, тъй като много често от него страдат хора с метаболитен синдром – със затлъстяване, високо кръвно налягане, високи нива на холестерола, тоест чревоугодници.

Какво се променя при подагра? Приема се, че общото съдържание на пикочна киселина в организма е около грам, а при заболелите от подагра, то може да бъде увеличено и до 30 г, дори повече. Храненето, възрастта и полът влияят на концентрацията на пикочна киселина.

Какви са типичните за подаграта симптоми? Обикновено се появява нетърпима болка в някоя става – най-често това е ставата на големия пръст на крака или ставата на глезена.

Освен болката, на мястото се появява и оток, зачервяване – болката често пъти е толкова силна, че дори лек допир до нея създава ужасен дискомфорт на болния. Болката може да отмине за два дена, но може да продължи и седмица и дори повече.

Тези симптоми правят човек изключително трудно подвижен. След първата подобна атака може да мине много дълго време без да се появяват никакви болки. Обикновено човек спира да мисли за това, просто забравя и не взема никакви мерки.

Стави

За съжаление, обаче втората атака може да бъде много по-силна от първата, обясняват лекарите и би могла да продължи дори по-дълго от първата – до 14 – 15 дни.

Какво да правим при подобни симптоми? Непременно потърсете лекар и обяснете симптомите си – той вероятно ще ви назначи кръвни изследвания, с които да провери нивото на пикочната киселина.

Ако пренебрегнете болките и проблема, след време могат да настъпят по-големи увреждания в организма – на ставите, на меките тъкани.

Много често кристалите се отлагат в бъбреците – това означава, че могат да се образуват и камъни в бъбреците.

Как да се предпазим от подагра? Честата консумация на месо, някои видове риба, алкохолните напитки повишават опасността от образуване на пикочна киселина.

Разбира се има и генетично предразположени хора, като се смята, че това между 6 и 11 % от населението. Заболявания като хипертония, бъбречно възпаление, наднормено тегло също увеличават риска от заболяването.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати