Ангина при децата

Ангина

Ангината е често срещано заболяване при децата. Представлява възпаление на небните сливици и ако се стигне до възпалителен процес на лигавицата на фаринкса става въпрос за остра ангина.

Обикновено ангината се наблюдава при деца над 1 година, тъй като по-малките получават антитела от своята майка, особено ако са кърмени. Най-често от ангина страдат децата в предучилища и училищна възраст.

Причинителите на ангината са най-често бактерии. Могат да са стрептококи, стафилококи, пневмококи и др. Случва се, макар и рядко, ангината да е предизвикана от вируси.

Най-общо казано острата ангина е предизвикана от вируси, а гнойната ангина е бактериална. При втората се наблюдава гноевиден секрет, докато при обикновената ангина може да се образуват малки язви или некрози.

Първите симптоми на ангината при децата са болки в гърлото, обща отпадналост, повишена температура, липса на апетит поради трудно преглъщане, и лош дъх при гнойната ангина.

Диагностицирането на ангината обикновено е лесно след като бъде направен преглед от педиатър. Обикновено се предписва домашно лечение като се изписват медикаменти за овладяване на температурата и болките в гърлото, а ако е необходимо и антибиотик. Лечението трае около 1 седмица и не предизвиква никакви усложнения.

Болно Дете

Съществува и хронична ангина. Получава се в резултат от честото заболяване от ангина, което довежда до създаване на благоприятни условия за задържане на инфекцията, в резултат на което бактериите се загнездват в сливиците.

Обикновено това става когато единият или двамата от родителите страдат от хронична ангина. Тя е или стрептококова или стафилококова и се среща най-вече при децата в училищна и предучилищна възраст, много рядко при по-малките.

Родителите започват да се оплакват, че детето им често е с възпалено гърло, но е възможно по време на самия преглед то да няма никакви оплаквания.

Затова е нужно лекарят да направи обстоен преглед на гърлото и след като заключи, че става въпрос за хронична ангина да бъдат взети съответните мерки за овладяването ѝ.

Типични признаци на хронична ангина са когато детето се събужда често, спи с отворена уста или хърка.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати