Симптоми при хроничен бронхит и как да го лекуваме?

Хроничен бронхит
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Хроничният бронхит е хронично възпалително заболяване на бронхите, което се проявява с кашлица и храчки най-малко в продължение на 3 месеца в две последователни години. Засяга по-често мъжете, но поради нарастване броя на жените пушачки в последните години се наблюдава и тенденция за нарастване заболеваемостта и сред жените.

Възникването на заболяването се свързва най-вече с нарушаване на естествените защитни сили на бронхиалната лигавица под въздействие на разнообразни ендогенни и екзогенни фактори. Основните механизми на защита включват кашличният рефлекс, мукоцилиарната функция на бронхите и фагоцитозата.

Хроничният бронхит може да продължава с години, особено при възрастните хора. В такъв случай болният отхрачва всяка сутрин по-изобилни гнойни храчки, понякога с храчките излиза и по малко кръв, но тъмна, съсирена, не пенеста. Нерядко болните страдат от задух, дължащ се на спастично свиване на бронхите или развиващи се изменения в сърцето.

Основните причини за развитие на хроничен бронхит са честите вирусни и бактериални инфекции на дихателните пътища, които много пъти се прекарват на крак, без да се търси лекарска помощ.

В началното развитие на хроничния процес, преди настъпването на обструктивни промени, които нарушават вентилаторната функция, заболяването е обратимо. Това е важно за ранната диагноза, навременното избягване на предразполагащите външни фактори и излекуване.

Кашлица

Развитието на обструктивните явления говори за необратими промени на бронхиалната лигавица, което влошава прогнозата относно пълно излекуване. Премахването на запрашеността и тютюнопушенето облекчават симптоматиката заедно с медикаментозната терапия.

При обструктивния хроничен бронхит се препоръчват и инхалаторни средства. Що се отнася до лечение на хроничен бронхит с билки, пиенето на билкови чайове е изключително важно в острия стадий на заболяването, тъй като оводняването на организма е най-добрият начин за отхрачване, но не може да се разчита само на билки. Много важно е навреме да се потърси лекарска помощ при инфекции на дихателните пътища.

За да бъде ефективно лечението, трябва да се премахнат предразполагащите фактори. Лечението може да се проведе медикаментозно или инхалаторно. Благоприятно действие има инхалация с бета-миметици или парасимпатиколитици. Добър терапевтичен ефект имат кортикостероиди, муколитични средства, вибрационен масаж.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати