ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Как да се справим с розовия лишей

Как да се справим с розовия лишей

Сърбеж

Розовият лишей е сравнително често срещан кожен проблем, който може да се отнесе до сезонните заболявания. Той се появява най-вече през пролетния и есенния период, като жените са тези, които по-често страдат от заболяването. Смята се, че розовият лишей се появява при хора, които са на възраст между 10 и 35 години.

Характерно за розовия лишей са червеникавите петънца по кожата – обикновено в началото е кръгло петънце голямо около 4 см.

След известно време тези розови петънца стават кафеникави и се покриват с тънка кожа (ципа), като след три до пет дни центърът започва да се лющи. В този период краищата на лишея остават розови – най-обилни обриви има по гърба, бедрата, раменете.

Какво да правим при наличието на този кожен проблем? На първо място, не се препоръчва мазането с най-различни кремове и лосиони.

Не е препоръчително да се използват вещества от вида на сяра или катран – възможно е по този начин състоянието да прогресира и да се обхване нова зона. Не се препоръчват водни или ултравиолетови процедури.

Кожни Проблеми

Когато пациентът страда от неусложнена форма на розов лишей, обикновено специалистите не препоръчват външно лечение. Препоръчително е само засегнатите места да се пазят от изпотяване и висока температура, да се отбягват дрехите от синтетични тъкани.

Необходимо е още, в определен период от време, засегнатите места да не се третират с душ гелове или сапуни. След баня местата с розов лишей не бива да се търкат енергично, а просто да се попиват – хубаво е заболелият да се къпе с хладка вода.

Ако пациентът страда от сърбеж, което е и един от основните симптоми на тoзи кожен проблем, препоръчва се да се използват охладителни кремове, както и продукти, в които се съдържа цинк. Нерядко се изписват и лекарства, които са от вида на антихистамините за успокояване.

Най-често специалистите изписват стероиди за вътрешна терапия. Лечението задължително трябва да се проведе след консултация с дерматолог и с негово наблюдение и контрол – не си купувайте кремове или лекарства без лекарски съвет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати