Здравословни проблеми от пренасищане със захар

Прекаляване със захар
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

По стара българска традиция на празниците се преяжда – отрупаните трапези с вкусни ястия и десерти просто не ни дават мира. Предстоят Великденските празници, а менюто тогава ще бъде богато на яйца, агнешко и не на последно място козунаци – обикновени, със стафиди или ядки, шоколад, мармалад.

Изобщо истинска захарна бомба за организма. Съветът на специалистите е да не се хвърляме на храната покрай празниците – хубаво е да внимаваме не само с количеството на изядените яйца, но и с консумацията на захар.

Пренасищането със захарни продукти може да доведе до проблеми с паметта, депресивни състояния, нервни разстройства и др. Това са данни от американско изследване – специалистите твърдят, че през последните години консумацията на захар се увеличава драстично.

Според друго изследване прекомерната консумация на захарни изделия вреди на слуха. Смята се, че захарта може да е и един от виновниците за раковите заболявания, защото раковите клетки се хранят с глюкоза.

Нашенски данни пък показват, че децата често прекаляват с яденето на сладки неща, а това най-малкото ги прави хиперактивни. Не може да не се спомене също, че системното прекаляване със захарта ще доведе до наднормени килограми, което след себе си носи и други заболявания.

В България много от децата имат наднормено тегло, а това увеличава и опасността от развитие на диабет от тип 2. Наднорменото тегло увеличава и риска от сърдечни проблеми, жлъчно-каменна болест, артрит и др.

Напълняване

Според проучвания всеки българин изяжда повече от 35 килограма захар за година. Учените напомнят, че преди около век, хората са консумирали по около 2 кг на година.

Прекалената употреба на захар влияе зле на обмяната на веществата, повишава нивото на кръвното налягане, изменя хормоналния баланс. Не на последно място многото захар може да попречи сериозно на работата на черния дроб.

Захарта влиза в организма на хората от първото нещо, което консумират сутрин – кафето. Ако на ден се пият по четири кафета и всяко е с по две лъжички захар, представете си колко захар изяждате ежедневно. Заменете захарта с кафява или още по-добре - с мед.

Експерти съветват захарта в ежедневното ни меню да не бъде повече от 10 % от общите калории, които поглъщаме. Можете лесно да ограничите захарта – спрете да консумирате газирани напитки и сокове. Освен това при всеки порив да си хапнете нещо сладко, изяждайте плод, вместо вафла или друг вид десерт.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати