Пречистване на дебелото черво

Пречистване на дебело черво

Ако страдате от бъбречни инфекции или такива на пикочния мехур, имате неприятен дъх, често се оплаквате от коремни спазми и запек, вероятно се нуждаете от пречистване на дебелото черво. Всичко, което ви е необходимо, е да знаете как да се храните правилно – няколко дни с подходящите храни ще прочистят организма.

Като начало увеличете приема на фибри – ежедневната им консумация ще стимулира перисталтиката. Организмът се нуждае от разтворими фибри – които увеличават полезните бактерии и съответно неразтворими фибри, чиято задача е да почистват дебелото черво.

Овесът и лененото семе са чудесен източник за набавянето и на двата вида фибри. Разтворимите фибри се съдържат в голямо количество в следните продукти - грах, зелен боб, цитрусови плодове и др., а неразтворимите могат да се набавят от кафяв ориз, пшеница, зеле, моркови и т.н.

Ако нямате някакво възпалително заболяване на червата, хубаво е дневната ви доза фибри да бъде между 25 и 30 грама. Препоръчва се и консумацията на т.нар. ферментирали храни – кисело зеле, кефир и пр. – те са много добър източник на пробиотици.

Ленено семе

Не бива да се пренебрегват и добре познатите зелени храни или зеленолистни зеленчуци, в които има високо съдържание на хлорофил. Хлорофилът ще помогне в изчистването на токсините, а кога да се насладим на тези зеленчуци, ако не през пролетния сезон.

Водата също ще помогне за пречистването на дебелото черво – недостатъчният ѝ прием може да причини запек. Препоръчва се да се изпива по една чаша вода около 15 – 20 минути преди хранене.

Разбира се, освен промяна в хранителния режим, човек може да приложи и различни билки за прочистването на дебелото черво. Сред най-популярните растение е индийският живовляк или още псилиум.

Можете да използвате и други билки – сред тях най-често се прибягва до отвари със сладък корен, хвощ, ехинацея – те ще помогнат за премахването на токсините. Внимавайте обаче с билката сладък корен, защото прекомерната ѝ употреба може да повиши кръвното налягане.

Рейтинг

5 1
4 3
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати