ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Какво е билирубин?

Какво е билирубин?

Билирубин
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Билирубинът представлява жлъчен пигмент, който се получава от разграждането на хемоглобина и някои други елементи на кръвта.

Той е жълто-червен и е част от жлъчния сок. Еритроцитите или още червените кръвни клетки циркулират средно около 120 дни, след това се разрушават, а хемоглобинът се разгражда до билирубин – индиректен или още неконюгиран билирубин.

Той не се разтваря във вода и претърпява трансформация в черния дроб, като се изменя в конюгиран (директен) билирубин, който е водоразтворим. Директният билирубин се отделя чрез жлъчката. Нормалното съотношение на неконюгиран и конюгиран билирубин е 80 – 85 % индиректен и най-много 20 на сто директен.

Как се прави изследването за стойности на билирубин?

За да бъде проверена концентрацията на този пигмент, на пациента се назначава изследване на венозна кръв. Изследването ще покаже какво е нивото на общия и на конюгирания билирубин – неконюгираният се изчислява като разлика от двете.

Какво да правим преди теста и крие ли рискове изследването на билирубин?

Важно е да не се консумира храна минимум четири часа преди самото изследване. Когато се прави изследване на новородени, не се налага никаква специална подготовка. Рискът, който крие изследването, е свързан със спукване на вената и последващо образуване на хематом, който в последствие ще се резорбира.

Кои са нормалните стойности на този пигмент?

Стойностите на билирубин варират в различните лаборатории.

Какво означават високите стойности на билирубина?

Възможно е да пожълтеят лигавиците на очите, както и кожата – това се наблюдава, когато пациентът страда от жълтеница. Тя може да се дължи на заболявания на кръвта, например хемолитична анемния, на проблеми с черния дроб (хепатит) или запушване на жлъчните пътища (при камъни в жлъчката). Ниските стойности могат да се дължат на приемането на някои лекарства.

Изследването обикновено се прави при съмнение от страна на лекаря за заболявания, свързани с жлъчката, задстомашната жлеза, черния дроб за проследяване на жълтеница при бебетата и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати