ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Какво трябва да знаем за байпаса

Какво трябва да знаем за байпаса

Сърце

Операцията наречена сърдечен байпас е известна още коронарен байпас. Целта ѝ е да се заменят повредените артериални съдове в областта на сърцето с други такива, от други части на тялото.

Тази операция се налага тогава, когато коронарните артерии са блокиране от тромб например или целостта им е нарушена. В резултат е налице ограничен приток на кръв, стигайки се до кислороден глад и сърдечна недостатъчност, защото е блокиран притокът на кръв към сърцето.

Байпас операцията се налага в случаите, когато коронарните артерии са стеснени или блокирани, при което притокът на кръв става затруднен или невъзможен. Опасностите са големи, защото може да се стигне до сърдечен удар.

Въпреки оперативната интервенция, след това е нужна промяна в начина на живот. Здравословното хранене и физическите упражнения трябва да станат част от ежедневието. В някои случаи се налага и прием на медикаменти.

И понеже байпасът представлява отворена сърдечна операция, тя носи своите рискове за здравето и живота на пациента.

Усложненията, които биха могли да възникват, са появата на аритмия, кръвотечения, поява на тромби, болка в областта на гърдите, инфектиране на оперативната рана, поява на субфебрилна температура, бъбречна недостатъчност, както и проблеми с паметта.

Байпас

По тази причина е много важно преди операция за байпас да бъдат споделени с лекуващия лекар наличието на придружаващи заболявания. Тези, които имат сериозно отношение към сърдечната операция, са диабет, емфизема, наличието на някакво бъбречно заболяване, периферна артериална болест.

Преди самата операция се налага изследване на кръвта, електрокардиограма на сърцето, ангиограма и рентгенография на гръден кош.

Понякога след байпаса се наблюдава краткосрочна загуба на паметта, обърканост. След изписването от лечебното заведение трябва да се внимава с физическата активност, която трябва да е намалена. Трябва да се почива достатъчно и да се полагат грижи за оперативната рана.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати