Кога и защо се прави преглед на ехограф

Ехография

Прегледът на ехограф използва високочестотни звукови вълни, за да произведе много конкретни снимки на това, което е вътре в тялото на пациента.

Той се провежда обикновено в легнало положение, като сондата на ехографа се поставя върху кожният участък, намазан със специален гел, за да се осъществи контакт с тялото. След това картина от наблюдението в конкретния момент се показва на екрана.

Истината е, че ехографията е метод, използван широко в медицината. Прилага се за откриване на промени в облика на вътрешните органи, тъканите, съдовете, костите, както и за откриване на анормални образувания.

Ехографският преглед е неинвазивен и безболезнен способ, който обаче даде много информация за състоянието на отделни органи и системи. Освен това е евтин, лесно достъпен и лесен за използване метод. С негова помощ в реално време става визуализацията на изображенията от части на тялото.

Важно е да се знае, че този метод е помощник в поставянето на диагнозата, но не е единственият нужен способ. Често той се използва за предаване на образ по време на редица операции, както и от акушерите в родилните домове.

Ултразвукът се прилага по повод различни оплаквания от страна на пациентите. Така например е удачен метод за диагностика при болка, подуване или други симптоми от страна на някоя част от тялото.

Служи за наблюдение на пикочния мехур, бъбреците, черния дроб, жлъчния мехур, далак, панкреаса, матка, кръвоносните съдове (аневризми - ненормално разширяване на кръвоносните съдове), мозъка на бебетата и редица други.

Много от хората свързват ултразвуковия преглед, или наричан още сонограма, със средство, което се прилага често при бременните жени. С него се визуализират вътрешните органи, костите на ембриона, а по-късно и на плода.

Благодарение на ехографският преглед се визуализира полът на бебето още в ранните етапи на неговото развитие, както и аномалии в растежа и развитието му.       

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати