ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Кога и защо се прави преглед на ехограф

Кога и защо се прави преглед на ехограф

МаринаМарина
Джедай
46818
Кога и защо се прави преглед на ехограф
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
60.00 лв.
Виж ››

Прегледът на ехограф използва високочестотни звукови вълни, за да произведе много конкретни снимки на това, което е вътре в тялото на пациента.

Той се провежда обикновено в легнало положение, като сондата на ехографа се поставя върху кожният участък, намазан със специален гел, за да се осъществи контакт с тялото. След това картина от наблюдението в конкретния момент се показва на екрана.

Истината е, че ехографията е метод, използван широко в медицината. Прилага се за откриване на промени в облика на вътрешните органи, тъканите, съдовете, костите, както и за откриване на анормални образувания.

Ехографският преглед е неинвазивен и безболезнен способ, който обаче даде много информация за състоянието на отделни органи и системи. Освен това е евтин, лесно достъпен и лесен за използване метод. С негова помощ в реално време става визуализацията на изображенията от части на тялото.

Важно е да се знае, че този метод е помощник в поставянето на диагнозата, но не е единственият нужен способ. Често той се използва за предаване на образ по време на редица операции, както и от акушерите в родилните домове.

Ултразвукът се прилага по повод различни оплаквания от страна на пациентите. Така например е удачен метод за диагностика при болка, подуване или други симптоми от страна на някоя част от тялото.

Служи за наблюдение на пикочния мехур, бъбреците, черния дроб, жлъчния мехур, далак, панкреаса, матка, кръвоносните съдове (аневризми - ненормално разширяване на кръвоносните съдове), мозъка на бебетата и редица други.

Много от хората свързват ултразвуковия преглед, или наричан още сонограма, със средство, което се прилага често при бременните жени. С него се визуализират вътрешните органи, костите на ембриона, а по-късно и на плода.

Благодарение на ехографският преглед се визуализира полът на бебето още в ранните етапи на неговото развитие, както и аномалии в растежа и развитието му.       

Как да се приготвим за преглед с ехограф?

Преглед с ехограф помага при проблеми с вътрешните органи

Стъпките, които ще предприемете, за да се подготвите за преглед с ехограф, ще зависят от областта или органа, който се изследва.

Вашият лекар може да ви каже да гладувате осем до дванадесет часа преди ултразвука, особено ако коремът ви се изследва. Неусвоената храна може да блокира звуковите вълни, което затруднява техника да получи ясна картина.

За изследване на жлъчния мехур, черния дроб, панкреаса или далака може да ви бъде казано да ядете обезмаслено ястие вечер преди теста и след това да постите до процедурата. Можете обаче да продължите да пиете вода и да приемате каквито и да е лекарства според указанията. За други изследвания може да бъдете помолени да пиете много вода и да задържите урината си, така че пикочният мехур да е пълен и да се визуализира по-добре.

Не забравяйте да кажете на вашия лекар за всички лекарства, отпускани с рецепта, лекарства без рецепта или билкови добавки, които приемате преди изпита.

Важно е да следвате инструкциите на вашия лекар и да задавате всички въпроси, които може да имате преди процедурата.

Ултразвукът носи минимални рискове. За разлика от рентгеновите лъчи, ултразвукът не използва лъчение. Поради тази причина прегледът с ехограф е предпочитаният метод за изследване на развиващ се плод по време на бременност.

Как се извършва преглед е ехограф?

Преди прегледа може да се наложи да се облечете в специална болнична дреха. Най-вероятно ще лежите на маса.

Лекарят, който провежда прегледа, ще нанесе специално смазващо желе/гел върху кожата ви. Това предотвратява триенето, така че специалистите могат да търкат ултразвуковия датчик върху кожата ви. 

В зависимост от изследваната област може да се наложи да смените позициите, за да може лекарят да има по-добър достъп.

Лекар ще ви консултира за прегледа с ехограф

След процедурата гелът ще се почисти от кожата ви. Цялата процедура обикновено трае по-малко от 30 минути, в зависимост от изследваната област. След приключване на процедурата ще можете да извършвате обичайните си дейности.

След преглед с ехограф

След теста вашият лекар ще прегледа изображенията и ще провери за аномалии. Те ще ви се обадят, за да обсъдят констатациите или да насрочат последваща среща. Ако нещо необичайно се появи на ултразвука, може да се наложи да се подложите на други диагностични техники в зависимост от изследваната област. Ако вашият лекар е в състояние да постави диагноза на състоянието въз основа на вашия ултразвук, той може да започне вашето лечение незабавно.

Още факти за изследванията с ултразвук

Едно от най-известните приложения на ултразвуково изобразяване е ултразвукът на плода, който се използва за изследване на бебе по време на бременност. Използва се и за оглед на яйчниците и матката по време на бременност. Ето и други приложения:

- Ехография на корема изследва коремни тъкани и органи.

- Костната сонометрия е вид ултразвуково изображение, което изследва костната плътност и оценява риска от остеопороза.

- Ултразвук на гърдата може да помогне за откриване на рак на гърдата при жени с плътни гърди.

- Ехокардиограмата, ултразвук на сърцето, позволява оценка на цялостната функция на сърцето.

- Ултразвукът може да се използва за подпомагане на биопсии.

- Ултразвук на окчите изследва структурите на окото.

- Ултразвукът може да помогне за оценка на възпалението на ставите.

- Ултразвуковото изображение може да помогне за диагностициране на причините за болка, подуване и инфекция в тялото.

- Лекарите използват ултразвуково изображение, за да изследват структурите на вътрешните органи за увреждане след заболяване.

- Ултразвукът може да помогне за откриване на проблеми с гениталиите и простатата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
41
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати