ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Чай от златовръх лекува депресия

Чай от златовръх лекува депресия

Златовръх - Родиола

Популярното в народната медицина растение златовръх може да лекува депресията – това показват резултати от скорошно проучване. Специалистите работят в медицинската школа Перелман към университета в Пенсилвания. Учените сравняват ефекта, който има билката златовръх (или още Родиола - Rhodiola rosea), с ефективността на антидепресанта сертралин, съобщават от Diabetes Insider.

Медиците са установили, че билката златовръх освен всички ползи, които има за организма, дава и много малко странични ефекти, за разлика от таблетките сертралин.

Официални данни показват, че в световен мащаб от депресивни състояния страдат повече от 250 милиона души.

Затова търсенето на народен лек за състоянието е прието като приоритетна задача, обясняват учените. Специалистите са използвали 57 човека – всички доброволци били разделени в три групи.

Специалистите са давали на всяка от групите съответно плацебо, доза сертралин и екстракт от златовръх. Този метод на лечение е продължил три месеца, като в началото и в края на проучването доброволците са били проверявани за признаци на депресия.

Депресия

Резултатите показват, че в групата, която е пиела антидепресанти, хората са имали подобрение 1.9 пъти по-често от останалите. В другата група, където са приемали екстракт от билката, са имали 1.4 пъти по-често подобрение, за разлика от групата, която приемала плацебо.

Учените са категорични, че тази билка трябва да продължи да бъде изследвана и хората могат да се обръщат по-често към нея, отколкото към антидепресантите, които имат и своите странични ефекти.

За растението е известно още, че действа добре при проблеми с концентрацията и паметта, може да се приема при язви, хипертония, проблеми със съня. Билката е и изключително силен имуностимулатор.

Запарка от билката можете да си приготвите с помощта на половин литър гореща вода и 2 с.л. златовръх. Сложете растението във водата и оставете да се кисне около един час. След това сместа се прецежда и се консумира по около 120 мл три пъти на ден. Желателно е да пиете сместа преди храна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати