Вредите от пасивното пушене

Пасивно пушене
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
60.00 лв.
51.00 лв.
Виж ››

Тютюневият дим винаги е бил неприятен за непушачите, тъй като има лоша миризма, задушлив характер и дразни носа и очите. През последните няколко години много специалисти доказаха, че вдишването на дима от непушачите може да бъде много опасно.

Надали има пушач, който не е на ясно, че пушенето вреди на здравето, но много от тях не знаят, че когато пушат в присъствието на други лица, те увреждат освен собственото си здраве, и тяхното здраве. Макар че рискът при непушачите е по-малък от този при пушачите, в резултат на пасивното пушене могат да настъпят редица болестни нарушения.

Пасивните пушачи са изложени на два вида дим. Единият идва от цигарата, а другият е издишаният от пушача.

Тютюневия дим съдържат около 7000 химикала, много от които са токсични и канцерогенни. Когато пасивният пушач ги вдиша, те влизат в тялото му, запушвайки коронарните артерии, които се грижат за кръвоснабдяването на сърцето. Това пък може да доведе до сърдечни проблеми и дори до инфаркт.

пушене

Към днешна дата пасивното тютюнопушене трябва да бъде признато като глобален здравен проблем. Негативният ефект засяга най-вече децата, особено в ранна възраст, тъй като дихателната и имунната им система все още се развиват.

Децата, най-често излагани на цигарен дим, страдат от бронхити, бронхиолити и пневмонии. Смята се, че пасивното тютюнопушене при децата, особено до едногодишна възраст, е сред главните причини за бронхиална астма. То също така може да влоши и налична.

Британско изследване показва, че пасивното пушене веднага вреди на децата, като значително ограничава кислорода в организма. Особено отрицателно е въздействието на цигарите в затворени пространства, поради което експерти се надяват да бъде приета забрана за пушене в превозни средства.

Само след 30-минутен престой в помещение, където се пуши, непушачите имат почти толкова въглероден монооксид в кръвта, колкото активните пушачи, когато изпушат една цигара.

Цигареният дим е причина за редица здравни проблеми у пасивните пушачи, възникващи при престой в задимено помещение: кашлица, главоболие, дразнене на очите, дразнене на гърлото, кихане и отделяне на секрет от носа, гадене, дихателни нарушения, ускорен пулс.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати