ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Шах с пешката: Захаринът може да лекува рак

Шах с пешката: Захаринът може да лекува рак

захарин

Захаринът може да се окаже мощен инструмент при борбата с рака, показа изследване на учените от университета на Флорида, публикувано в медицинското списание Медикъл нюз тудей.

Докато в миналото изкуственият подсладител е смятан за потенциален канцероген, то сега учените се надяват той да бъде активно използван в борбата с болестта на хилядолетието.

Авторите на медицинското изследване от университета на Флорида се надяват въз основа на захарина да изработят лекарства, които за начало да забавят развитието на раковото заболяване в останалите органи на тялото, след като веднъж се е появило, а в последствие и да унищожават зловредните клетки.

Учените смятат на база първоначалните си разработки, че лечението с лекарства, изработени на базата на захарина, няма да има странични ефекти като традиционните химио- и лъчетерапия.

Основа за положителните очаквания на научния екип са резултатите, които показват, че захаринът се свързва с въглеродна анхидраза IX – протеин, срещан при някои от най-агресивните видове рак, и го деактивира.

Въпросният протеин е един от множеството фактори, допринасящи за развитието и разпространението на агресивни тумори в гърдата, белия дроб, черния дроб, бъбреците, панкреаса и мозъка.

Протеинът въглеродна анхидраза IX помага за регулирането на киселинността в и около раковите клетки, позволявайки на туморите да процъфтяват и евентуално да метастазират.

Не спирам да се изненадвам как прости молекули като например захарина, който много хора всекидневно слагат в кафето си, имат подобни неизследвани приложения, казва Робърт Маккена от изследователския екип.

Използвайки рентгенова кристалография, Маккена и неговите ученици са направили още една крачка напред в борбата с рака като са успели да определят как захаринът се свързва с карбоанхидраза IX. Също така и как той и други съединения, базирани на него, могат да бъдат променени, така че да се подобри това свързване и да се повиши неговият потенциал при лечението на рака.

Маккена и екипът му изпитват в момента въздействието на захарина върху клетки на рак на гърдата и на черния дроб. При успех тези експерименти биха могли да доведат до изследвания върху животни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати