Лечение на колит

колит

Колитът представлява възпаление на лигавицата на дебелото черво. Състоянието може да бъде свързано с различна симптоматика. Такава е появата на диарични изхождания, коремна болка, подуване и кръв в изпражненията.

Основни причини, които се свързват с колита, са инфекциозни причинители, намален или прекъснат кръвоток към дебелото черво, някакво възпалително заболяване на червата, инвазия на стената на дебелото черво с лимфоцити или колаген.

Лечението на колит зависи от причината, довела до това състояние. Изисква се симптоматично лечение, прилагане на обезболяващи препарати, прием на повече течности.

Лечението на некротизиращ ентероколит включва редуциране на приетата храна, назогастрална декомпресия (прилага се, когато пациентът не може да приема храна през устата в резултат от гадене и повръщане или при намалена/липсваща перисталтика), интравенозни вливания.

Антибиотичната терапия е задължителна и се започва, веднага щом пристигнат резултатите от микробиологичното изследване, установяващо причинителя. До хирургично лечение се пристъпва, само когато медикаментозната терапия не помогне.

Стомах

Алергичният колит се лекува посредством прилагането на диетични мерки.

Децата с псевдомембранозен колит се лекуват според тежестта на заболяването. При по-леките случаи се приемат много течности и се вливат електролити. При по-тежките се налага антибиотично лечение.

Терапията при бактериален колит също се уповава на приема на антибиотици. Те са такива, че се прилагат срещу конкретно изолиран причинител.

При язвеният колит е важно поддържане на здрава имунна система на човека. Лечението най-общо включва прилагането на медикаментозна терапия, диетичен режим, а понякога се налага и хирургично лечение.

Антимикробната терапия е ефективна, защото скъсява хода на заболяването и продължителността на отделянето на организмите в изпражненията чрез намаляване на признаците и симптомите и ограничаване на предаването на болестта.

Важно е бързото разпознаване на симптомите, за да се реагира навреме и да се намалят опасностите за здравето на пациента.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати