ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Запоите на младини увреждат мозъка

Запоите на младини увреждат мозъка

Залой

Запоите на младини могат да нанесат вреди на мозъка и да доведат до алкохолизъм на по-късен етап, посочва се в резултатите от скорошно изследване. Причината за това е, че алкохолните напитки, които са изпити на по-крехка възраст, могат да доведат до изменения на ДНК, обясняват американски учени.

Тези изменения могат да изложат подрастващите на риск и от тревожни разстройства, смятат специалистите. Алкохолните напитки променят гените в мозъчните клетки и прекратяват създаването на връзки между тях – от това се пораждат и промени в поведението на човек.

Един от изследователите, който е участвал е прочуването, е професор Субдаш Панди. Изследването напълно показва, какъв е механизмът, по който прекаляването с алкохол на младини води да трайно изменение на мозъчните клетки при възрастните, категоричен е професорът. Мозъкът на тези хора не се развива правилно и се появяват трайни поведенчески изменения, допълва професор Панди.

Все пак специалистите твърдят, че тези изменения могат да бъдат преодолени с помощта на лекарство против рак.

Наздраве

Проучването е на група учени, които работят в Илинойския университет. За изследването са използвани плъхове – всички са били на 28 дни, съобщава Дейли мейл. На гризачите е даван алкохол два дена, а после са оставяни без него за три дни. Целият експеримент на американските специалисти е продължил 13 дни.

Плъховете, които са приемали алкохол, са изменили поведението си, категорични са резултатите, като промените са продължили дълго след края на приема на алкохолните напитки.

И въпреки изследванията, които показват вредата на алкохола, отново в САЩ са измислили още един начин за произвеждането му. От това лято на пазара ще бъде показан и новият вид – алкохол на прах. Той щял да се разтваря във вода и ще се казва палкохол – на английски е powdered alchohol.

Новият вид алкохол вече е получи одобрението на американските власти, както и разрешение за продажба. Палкохолът ще се продава в пет различни вариации – Маргарита, Лемон дроп, порторикански ром и Космополит.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати