Как да се предпазим от атеросклероза

Атеросклероза

Атеросклерозата е причина за инфарктите, инсултите и редица сърдечно-съдови болести. Заболяването започва с натрупването на мастни плаки по вътрешната страна на кръвоносните съдове. Това често се причинява в резултат от високо кръвно налягане, тютюнопушене, висок холестерол.

Така засегнатите съдове се стесняват или запушват. Много е важно за навременно предпазване от развитието на болестта мерки да се вземат още в ранна възраст.

Макар рядко да се среща атеросклероза при хора на 20 и 30 години, се оказва, че началото на болестта е именно в този период на живота. За рискови фактори редица изследвания посочват наднорменото тегло, високото артериално налягане, повишените стойности на холестерола, при пушачите, както и при хора с диагностицирана ранна атеросклероза.

По тази причина е важно от рано човек да има изградени навици. Да е налице физическа активност в ежедневието, а храненето да е здравословно и балансирано.

С напредване на възрастта вече след 40-50 години е много важно да се намали рискът от развитието на атеросклероза. Тук за рискови фактори се смятат високото кръвно налягане, повишения холестерол, диабета, затлъстяването, тютюнопушенето.

Спорт

В този период от живота е достатъчно да се движи човек достатъчно през деня, да върви пеша, да изкачва стъпалата вместо да ползва асансьор или ескалатор. Не на последно място, е от значение и диетичният режим, което всъщност не означава гладуване.

Добре е да се похапват повече плодовете, зеленчуци, зърнени храни, както и да се предпочитат нетлъсти меса.

След 65 годишна възраст нещата стоят малко по-различно. Редица анализи посочват, че много от възрастните хора страдат от атеросклероза, която в 85 % от случаите довежда до фатален изход.

Рискови фактори тук са хипертонията, високият холестерол. Важни са кратките разходни през деня и естествено здравословното хранене.

За съжаление в ранен стадий атеросклерозата не се открива лесно. По тази причина е важно профилактично изследване на кръвните нива на холестерола, както и консултация с кардиолог при налична симптоматика.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати