Какво представлява процедурата артроскопия?

артроскопията
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

Артроскопията е процедура, чрез която се извършва оглед на ставна кухина, като се използва инструмент, който се нарича артроскоп – инструментът е снабден с камера. Този метод много често се използва за диагностициране или за оперативно лечение на колена, китки, рамена, глезени, тазобедрени и лакътни стави.

Какви възможности предлага артроскопията?

Чрез нея може да се огледа ставната кухина и да се аспирира натрупана течност, ако има такава. Благодарение на артроскопията може да се направи и биопсия на синовиалната мембрана, да се отстрани и възстанови чуждо тяло, костен фрагмент и др.

Основната ѝ цел е да се диагностицира и да се лекуват вътреставните травми – това може да бъде разкъсване на хрущяла, връзките, сухожилията и пр.

Защо артроскопия, а не отворена оперативна техника?

На първо място, болката и дискомфортът за пациента са много по-малки, а периодът на възстановяване е значително по-бърз. Обикновено не се изисква дълъг престой в болнично заведение и белегът от артроскопията е по-малък.

Как се провежда процедурата?

Има няколко варианта за упойка – спинална, местна или обща. Каква да бъде избрана решават лекарят и пациентът в зависимост от конкретния случай. Прави се разрез в ставната област и артроскопът се въвежда.

Ако са необходими и помощни инструменти, възможно е да се направят още разрези.

Артроскопът е свързан с монитор, където може да се наблюдава процедурата. След като приключи оперативната намеса, артроскопът се изважда, раните се зашиват, прави се превръзка и ставата се обездвижва.

Каква е предварителната подготовка за провеждане на процедурата?

Правят се предварителни изследвания на ставата, възможно е лекарят да прецени, че са необходими и кръвни изследвания.

Не е желателно приемането на храна около 6 до 8 часа преди самата процедура. Лекарят е длъжен да направи и анамнеза на пациента, за да разбере какво е общото му състояние, има ли хронични заболявания, някакви алергии към лекарства и пр.

След седмица или две се махат конците (зависи от конкретния случай) и обикновено се препоръчва физиотерапия.

Какви са възможните усложнения при артроскопията?

Могат да се появят проблеми като инфекция, увреждане на ставните повърхности, кръвотечение.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати