ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Алергичен ринит при детето

Алергичен ринит при детето

Алергичен ринит при дете

Данни показват, че алергичният ринит засяга повече от 500 милиона души по света – около 20 на сто от европейците страдат от тежка форма на заболяването. Децата също са податливи, като според данни повече от половината малчугани с алергичен ринит развиват на по-късен етап и бронхиална астма.

Как да разпознаем алергичния ринит?

В случай че вашето детенце киха много често и има сърбеж в носа, който е придружен и със сърбеж в очите, ушите, гърлото, вероятно проблемът е точно този. Други симптоми са запушен нос за дълъг период от време, воднист секрет от носа, който често се стича от носа към гърлото. Този секрет много често причинява суха и неприятна кашлица.

Причината за появата на алергичен ринит са контактите на лигавицата на носа с дихателните алергени, а ето и основните причинители на заболяването:

- Домашна прах, акари – власинките от тъканите, външна прах, косми от домашни животни. Всичко това може да бъде причина за ринита;

- Домашните животни, които всички деца много обичат и искат да имат у дома - като котки, кучета, зайчета, хамстери, храната на аквариумните рибки и пр.;

Мухъл

- Спорите на плесените се намират във влажни места, където се образува и мухъл;

- Полените, които се разнасят чрез вятъра;

- Хранителните алергени много рядко могат да причинят само хрема. Обикновено освен хремата се появява и обрив по кожата.

Как да излекуваме алергията при дете?

Най-добре е да посетите лекар, който ще установи каква е точната причина за алергичния ринит и ще го лекува адекватно. Задължително е след установяване на причинителя на дразнещата хрема алергенът да бъде отстранен, ако това е възможно.

Обикновено се изписват антихистаминови средства, кортикостероиди. Прилага се и десенсибилизация или още алергенна имунотерапия. Тя е подходяща за пациенти с тежки респираторни алергии, при които симптоматичното лечение не е достатъчно. Може да се прилага на пациенти над пет години.

Най-общо казано, представлява приемане на добре почистени и стандартизирани алергени – количеството се увеличава постепенно, докато организмът развие толеранс. Максималната допустима доза е индивидуална за всеки пациент. Можете да се обърнете не само към традиционната медицина, но и да опитате с хомеопатия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати