Какво трябва да знаем за афазията

Главоболие

Афазия е състояние, при което се нарушава способността за общуване – може да става дума за засягане способността да се произвежда и да се разбира писмена и устна реч. Това състояние най-често се появява внезапно, след нараняване и удар на главата. Възможно е афазията да се появи и постепенно – причината в този случай е развиващ се мозъчен тумор.

Каква ще е степента на нарушението зависи от всеки отделен случай – в зависимост от локализацията, както и характера на мозъчното увреждане. Афазията има три различни вида, в зависимост от това къде е засегнатата зона в мозъка и до колко тя има влияние над комуникацията. Това са обща или още глобална афазия, с нарушение на плавността или без нарушение на плавността.

Nonfluent aphasia или афазията с нарушение на плавността на речта е състояние, при което увреждането е в езиковото ядро близо до лявата фронтална мозъчна част. Този вид афазия се среща още като нефлуентна или афазия на Брока. Страдащите от този вид на заболяването не могат да създават дълги изречения и често имат сериозни затруднения в намирането на думи.

Въпреки това слушателят би могъл да разбере за какво говори болният. Страдащите от тази форма на болестта могат да разбират до известна степен и чуждата реч, освен това често осъзнават, че имат трудности в общуването и е възможно това да ги обезсърчи.

Fluent aphasia или позната още като афазия без нарушение на плавността – състоянието е познато още и като флуентна афазия и афазия на Вернике. Тази форма на заболяването уврежда езиковата зона в средната лява част на човешкия мозък и болният може да говори гладко със сложни и дълги изречения. Те много често нямат особен смисъл и съдържат думи, които не са необходими или изобщо не съществуват.

Този вид на афазията обикновено не позволява на болния да разбере, че има проблем. Освен това хората с афазия на Вернике не разбират чуждия говор.

Мозък

Global aphasia, която е известна още под името тотална или глобална афазия се получава при голямо поражение на мозъчните езикови полета. Болните от тази форма на заболяването имат тежки проблеми с разбирането или възпроизвеждането на говор.

Най-често срещаните причини за развитие на това заболяване са мозъчни увреди, които са причинени от удар, тежки травми на главата, инфекция, мозъчен тумор и пр. Съществува и форма на деменция, която се нарича първична прогресивна афазия, но тази форма на заболяването е сравнително рядка.

Лекува ли се афазията? Това зависи от травмата – ако тя е по-лека, болният би могъл да се възстанови, дори без специално лечение или рехабилитация. При повечето случаи е необходима логопедична помощ. За да се възстановят езиковите умения трябва да се положат големи усилия и процесът е много бавен. При по-сложни травми, пациентите рядко успяват да възвърнат същото ниво на езиково умение, каквото са имали преди заболяването.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати