Какво представлява ядрено-магнитният резонанс

ЯМР

Ядрено-магнитният резонанс е метод на изследване, при който се получава образ на органите и структурите в организма, като за да се види всичко това, се използват радиовълни и магнитно поле.

В някои от случаите изследването направено с ядрено-магнитен резонанс показва резултати и информация, която може да бъде установена и с други изследвания.

Изследването с ЯМР може да покаже и проблеми, които не могат да се установят с друг вид изследвания. Този метод на изследване е безболезнен и сравнително бърз – ядрено-магнитният резонанс не излъчва радиация, но пък е доста шумен.

Онези, на които им предстои подобно изследване, трябва да знаят, че апаратът издава особен силен звук, напомнящ на тракане. Според повечето пациенти, които са се подложили на изследването, звукът не е особено обезпокоителен.

Ядрено-магнитният резонанс може да даде изключително точен и детайлен образ на всички изследвани структури в организма.

По време на изследването, пациентите трябва да стоят неподвижни, за да станат образите ясни и чисти. Нужен е около половин час, за да се определи диагнозата, но времето зависи от индивидуалния случай.

Лекар

В някои случаи лекарите препоръчват да се използва и контрастно вещество, за още по-ясен образ. Дискомфортът при изследването се появява само при хората, които имат клаустрофобия – в подобни случи лекарите могат да дадат упойка на пациента, за да могат да свършат работата си.

Предварителната подготовка преди изследването обикновено включва сваляне на всякакви метални предмети от тялото. Ако имате метални импланти, задължително споделете това с лекаря – силното магнитно поле, което се използва за изследването и металът в тялото може да се окажат опасни за здравето.

Желателно е да не сте пили или яли нищо няколко часа преди самото изследване, най-вече, ако се изследват таз или корем.

Информирайте лекаря, ако имате клаустрофобия, ако сте бременни, имали сте операция наскоро, имате бъбречен проблем. По време на самото изследване лежите неподвижно на една маса, която е част от апарата.

ЯМР не може да се прави, ако пациентът има пейсмейкър, метални импланти или каквито и да било метални устройства или пък електронни елементи. В общи линии, преди самото изследване, лекарят ще ви разпита подробно за състоянието ви в момента.

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати