Колко вредни могат да са слънчевите лъчи

Колко вредни могат да са слънчевите лъчи

Сигурно неведнъж сте чували колко вредни могат да бъдат слънчевите лъчи и от какво огромно значение е да предпазвате кожата си със слънцезащитни продукти.

Ултравиолетовите лъчи са канцерогенни за човешкия организъм. Те са основната причина за поява на рак на кожата. Съществуват редица изследвания, които потвърждават, че всеки един от трите основни вида рак на кожата (базално-клетъчен карцином, плоскоклетъчен карцином и меланом) са причинени от излагане на слънце. Статистиката сочи, че 90% от раковите заболявания на кожата се дължат на слънчевата радиация.

Светлите хора изгарят по-лесно на слънце, защото организмът им по-трудно произвежда пигмента меланин. Тогава освен зачервяване на кожата човек може да почувства и отпадналост, дори и да повиши телесната температура.

Предполага се, че към слънчевите алергии съществува генетично предразположение. Основен фактор в развитието на това заболяване е образуването на свободни радикали в кожата, причинени от UV-радиацията. Това предизвиква оксидативен стрес (увреждане на клетъчните мембрани, ДНК и протеините) на който имунната система реагира чрез възпаления и обриви.

UVA и UVB лъчите са малка част от слънчевото лъчение, но са основните причинители за вредния ефект на слънцето върху кожата.

Колко вредни могат да са слънчевите лъчи

UVA лъчи, които водят до остаряването на кожата и увреждат ДНК на клетките й. Вследствие на влиянието им се образуват бръчки и се развиват някои видове туморни кожни заболявания.

UVB лъчи - директно увреждат ДНК на кожните клетки. Това са лъчите, които водят до изгаряне на кожата при излагането й на слънце. Те се свързват с повечето видове рак на кожата. UVC лъчите не проникват през атмосферата.

Продължителното излагане на слънчевите лъчи или високата им честота увреждат тъканите на очите и могат да причинят проблеми със зрението. Ефектът обикновено изчезва в рамките на няколко дни, но може да доведе и до допълнителни усложнения на по-късен етап.

Важно е да знаете, че някои лекарства усилват въздействието на слънчевите лъчи върху организма т.е. притежават фотосенсибилизиращо действие. Списъкът на тези лекарства е дълъг.

Много от тях се приемат от хронично болните до живот, а за усложненията от слънчевото въздействие най-често не е написана нито дума в инструкциите към препарата.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати