ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Вреди и ползи от никотина

Вреди и ползи от никотина

Вреди от Никотин
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Широко известен факт е, че никотинът е вреден. Освен че води до бързо и силно пристрастяване, той може да причини и редица здравословни проблеми. Не толкова известно на повечето хора е, че никотинът има и няколко полезни свойства. Важно е да се знае, че тези свойства влияят положително на тялото, само когато са приемани в малки количества. Преди да разкажем за тях, нека припомним още веднъж колко вреден е никотинът.

Установено е, че никотинът увеличава неимоверно нивата на допамин в организма. Това е и причината хората да стават толкова зависими от него и да не могат да му обърнат гръб за постоянно. Допаминът е невротрансмитер, който участва в контрола на когнитивно-поведенчески функции като движение, координация, запаметяване, концентрация, мотивация и др.

Неофициалното му название е химикал на удоволствието, защото създава усещане за наслада. Разбира се, чувствата, които поражда, са за кратко време и скоро пушачът има нужда от нова доза.

Със създалата се зависимост от никотина идват и проблемите със сърдечно-съдовата система. Прекомерната му употреба води до увеличаване на кръвното налягане и пулса и затруднява работата на кръвоносните съдове. Всичко това може да доведе до редица сърдечни заболявания.

Полезните свойства на никотина също са свързани с допамина. Благодарение на него никотинът действа като енергиен стимулант, който помага при физически и мисловни дейности. Известна е практиката, при която дори и непушачи ползват никотинови дъвки и лепенки, за да се справят със сънливостта и липсата на концентрация.

Вреди от никотина за белия дроб

Специалисти препоръчват никотиновите дъвки на хората, занимаващи се с бодибилдинг. Причината е, че те помагат на спортистите по-лесно да преодоляват натрупаната умора и да бъдат постоянно мотивирани за тренировки и да имат повече енергия.

Учените смятат, че това се дължи на сигналите, които никотинът изпраща към мозъка, тъй като не успяват да регистрират каквито и да било признаци за директен стимул върху мускулната или сърдечно-съдовата системи. Изследвания сочат, че това наркотично вещество с възбуждащ ефект може да се използва и като медикамент срещу болестта Алцхаймер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest