Предменструален синдром и менопауза

Предменструален синдром

Всяка жена е съвсем наясно какво представлява предменструалният синдром, познат и просто като ПМС, и менопаузата. Мъжете обаче все още не успяват да си обяснят съвсем настъпилите промени у своите половинки по време на тези две явления.

Ето какво можете да обясните на своите мъжки половинки, така че те да се отнасят с по-голямо разбиране към настъпилите естествени промени в настроението Ви.

Какво представлява ПМС?

Това е синдром, характерен при всяка 1 от 5 жени, който се проявява няколко дни преди настъпването на менструацията. Не е болестно състояние и се отнася за нежната част на населението, която е в полова зрялост. За първи път терминът предменструален синдром е използван от Робърт Франк, английски психиатър, още през 1931 г. Все още обаче медицината не е наясно какво точно предизвиква появата му.

Според най-разпространените теории това се дължи на хормоналния дисбаланс, който настъпва в женското тяло или на недостига на витамини (преди и по време на цикъл се губи много магнезий, калций и др.). При всяка жена ПМС може да има различни прояви като болки в корема и в гърдите, подуване на гърдите, главоболие, изнервеност, общ дискомфорт, редуване на горещи и студени вълни и др. В медицината са изброени над 150 симптома. Успокояващото и за жените, и за техните половинки е, че след настъпването на менструацията или няколко дни по-късно тези симптоми изчезват, освен ако не става въпрос за някакво специфично заболяване.

Какво представлява менопаузата?

Менопауза

Това е т.нар. късна възраст при жената, когато тя не е имала менструален цикъл повече от 1 година. Приема се и че това е времето, през което е невъзможно тя вече да има деца, макар да има и някои много редки изключения. Преходната възраст, преди "късната", се нарича климактериум, който настъпва обикновено при жените между 45- 55 години и трае от половин година до 3 години, в повечето случаи около 1 година. Ранните симптоми са закъсняване на менструацията или промени в обилността на кръвотечението.

В почти всички случаи се наблюдава нервна възбудимост, прилив на топли или горещи вълни по цялото тяло, включително и в главата, виене на свят, мигрена или главоболие. Възниква хормонален дисбаланс, в резултат на което може лесно да бъдат натрупани излишни килограми. И отново успокояващото е, че това не пречи на жените и на техните половинки да продължават да водят щастлив полов живот след отминаването на непредвидимите настроения на жената.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати