Съвети при жлъчна криза

Жлъчна криза
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-15%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
24.48 лв.
Виж ››

Жлъчната криза е сред често срещаните проблеми, свързани с жлъчнокаменната болест, позната и като холелитиаза. В много случаи лекарите препоръчват премахване на жлъчката дори и след медикаментозното лечение на проблема.

Заболяването от жлъчнокаменна болест може да се дължи на различни причини, но е доказано, че жените са по-засегнати. Повечето фактори, водещи до жлъчнокаменна болест и следователно и до жлъчна криза са свързани с обмяната на веществата, воденето на прекалено заседнал начин на живот, заболяване от захарна болест, преяждане, затлъстяване и др.

Жлъчната криза е една от най-силните болки, които човек може да изпита и често е съпроводена с повръщане. Задължително се изписват болкоуспокояващи лекарства и до отминаването на кризата болните трябва да са в легнало в положение и да приемат само топли напитки и плодови сокове. След като кризата отмине, пациентите трябва да спазват строг хранителен режим. Ето какво съветват лекарите хората, които имат проблеми с жлъчката:

1. Забранени за консумация са тлъстите меса, риби и колбаси. Не трябва също така да се консумират консервирани рибни и месни продукти, карантии, суджук, пастърма и саздърма, остри и лютиви подправки, алкохол и студени напитки, шоколад и сладолед, миди и хайвер, както и зелени зеленчуци като лапад, спанак, киселец и зеле.

2. Яйчният жътък е позволен за консумация, само ако служи за приготвянето на ястия и то в силно ограничени количества.

Пилешко

3. За препоръчване е пациентите да консумират обезсолено сирене и обезсолено нискомаслено кисело мляко, нетлъсто крехко месо като пуешко, пилешко и заешко, пресни сезонни плодове, сезонни зеленчуци и зеленчукови сокове, ориз и макаронени изделия.

4. За подправяне на ястията са разрешени доматено пюре, сладък червен пипер, джоджен, магданоз, ванилия и лимонов сок.

5. Ограничен да е приемът на ядки на каквито и да е мазнини.

5. Диетата трябва да е съпроводена със здравословен режим на живот, който да включва всекидневни разходки и туризъм, а нервното напрежение и стресът да се избягват.

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати