Подходи при лечение на болестта на Паркинсон

Паркинсон

Болестта на Паркинсон засяга зрели хора, а не деца. Проявява се най-вече при хора на възраст около 50- 60 г., но нерядко има и пациенти на около 40 г. Заболяването не води до смърт и протича бавно, но постоянно. По своята същност е неврологично хронично заболяване, което видимо се изразява в неспособността да се контролира тялото.

Болестта на Паркинсон се причинява от загубата на мозъчни клетки, в резултат на което импулсите, които мозъкът изпраща на тялото, не достигат до него.

В напреднала фаза болните от Паркинсон губят способността да се грижат за себе си е наложително да бъдат настанени в специализирани домове или да са под непрекъснат надзор на болногледачка. Те са с ясно съзнание за своята болест за разлика от страдащите от деменция, но не могат да си помогнат по никакъв начин.

За съжаление медицината все още не е открила лек против болестта на Паркинсон и лечението ѝ е само симптоматично. Това означава, че чрез различни методи лекарите се стремят да смекчат симптомите като например треперенето на пръстите, в резултат на което, ако са взети навреме мерки, болните успяват да водят съвсем пълноценен начин на живот.

Не е известно кой е източникът на това заболяване, но е притеснителен фактът, че болестта, която доскоро се срещаше предимно при хора на над 60-годишна възраст, вече не е толкова рядко явление и при хората на около 40 г.

Мозък

Симптоматичното лечение на заболелите от Пакринсон може да е медикаментозно, психотерапевтично и физиотерапевтично. Най-добър ефект имат всички методи, взети накуп, но поради липсата на достатъчно средства малко хора могат да си ги позволят. В редки случаи се налага и неврохирургична намеса, ако предприетите преди това мерки не оказват никакъв резултат.

Добрата вест е, че болестта на Паркинсон не е сред толкова често срещаните. Проявява се при около 100- 200 човека на 100 000 души. Въпреки това е важно да се знае, че ако имате близък, който страда от болестта на Паркинсон, той със сигурност няма да Ви зарази с каквото и да е и ще се нуждае от подкрепата Ви. Наред с лекарските грижи болните от Паркинсон имат силна нужда и от разбиране от страна на другите хора за проблема им.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати