ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Самотата е път към смъртта

Самотата е път към смъртта

Самота
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
60.00 лв.
Виж ››

Вероятно ви се е случвало, когато сте под голямо напрежение, да ви се прииска да останете насаме със себе си за известно време. Просто да прекарате няколко дни съвсем сами на тишина и пълно спокойствие.

Оказва се, че прекалено дългото време насаме, може да ни причини проблеми като депресивни състояния, безсъние, дори и да се стигне до самоубийствени наклонности.

Изследването е на специалисти, които работят в Университета в Чикаго. Учените са категорични, че самотата влияе зле не само на възрастните хора, на тези, които са загубили любим човек, но и на младите и подрастващите. Това ни съобщава вестник „Дейли експрес“.

Изследването показва, че около 80 на сто от подрастващите американци, тоест до 18 години, са се чувствали самотни в някакъв момент от живота си. От друга страна, 40 на сто от хората, които са над 65-годишни, се оплакват, че чувстват постоянна самота.

Доктор Луис Хаукли, която работи в Чикагския университет, обяснява, че усещането за самота може да повлияе не само психически, но и физически на човек.

В изследването, в което и доктор Хаукли взима участие, са включени предимно деца, които се оплакват от чувство на самота.

Тъжно Момиче

Докато достигнат периода на юношество, много голяма част от младежите, които са социално изолирани, започват да изпадат в депресивни състояния и дори мислят за самоубийство.

Оказва се, че колкото по-често мислят за подобно развитие на нещата, толкова повече увеличават и риска от сърдечно-съдови заболявания.

При тези деца има много по-голяма опасност да имат повишени нива на холестерола, високо кръвно налягане и наднормено тегло, когато достигнат 26 години.

Доктор Хакули е открила връзка между физическото здраве и самотата не само при децата, но и при хората, които са над 70-годишна възраст. При възрастните тя е успяла да установи връзка между познавателните способности, скоростта на обработване на информацията, паметта и интензивността на самотата.

При самотните хора се наблюдава и два пъти по-малко двигателна активност – те се движат значително по-малко, а това влияе негативно на здравословното им състояние.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати