Липса на овулация

Аменорея

Абсолютен мит е, че менструалното кървене е сигурен признак за наличието на овулация. Дори и една жена да има редовен цикъл, то това не е гаранция, че настъпва и редовна овулация.

Дейността на яйчниците е периодична. Тя представлява истински цикъл, който следва индивидуалния менструален цикъл. На всеки 28 дни, приблизително, единият от яйчниците отделя овоцит. Отделянето става всеки път от различен яйчник и продължава от пубертета до менопаузата.

Овулацията обикновено се потвърждава безусловно и с абсолютна сигурност единствено от последвалата я бременност. Все пак промяната в концентрацията на хормоните в кръвта и получаването на ултразвукова картина могат да осигурят убедителни доказателства за това, дали е имало или не овулация през съответния цикъл.

Липсата на овулация обикновено се констатира след неуспешни опити за забременяване. Тя се дължи на смущения на яйчниковата функция, хипофизата или други смущения в организма.

Противозачатъчни

Ако е установено нередовно настъпване на овулацията, то специалист трябва да определи точните причини за това. Едва след това се пристъпва към стимулиране на яйчниковата функция.

Стимулиране на овулацията се прави с хормонални препарати, ако в яйчниците на жената не узряват пълноценни яйцеклетки. Подборът на препаратите и дозировката им се прави индивидуално. Целта на стимулацията е да се образуват една или повече яйцеклетки, годни за оплождане.

Преди всичко трябва да се отбележи, че изборът на метод за възстановяване на овулацията се определя само от причината за нейната липса. Далеч не във всички случаи, стимулирането на овулацията може да даде положителен ефект, ако истинската причина за липсата на овулация не е била установена преди началото на лечението.

Статистиката сочи, че в около 30% от случаите на безплодие причината е липсата на овулация. Обясненията за това са различни, но най-често срещаните, са: продължителен прием на противозачатъчни таблетки, което нарушава хормоналния баланс и потиска отделянето на яйцеклетки; поликистозни яйчници, високи стойности на мъжките полови хормони; инсулинова резистентност; стрес, преждевременен отказ на яйчниците.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати