ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Що е то психогенно безплодие

Що е то психогенно безплодие

Тъжна Двойка

Въз основа на съвременните познания се приема, че психогенни т.е. засягащите психиката смущения, оказват голямо влияние върху много органични заболявания. Значението на психологичните причини при диагностиката и лечението на брачния стерилитет непрекъснато нараства.

При психогенно безплодие се касае за невротично желание за дете, съчетано с подчертана тенденция към депресивни състояния. В резултат на невро-вегетативните разстройства се нарушават овулацията и менструацията, налице са спазми и нарушена подвижност на маточните тръби. Вътрешната си незадоволеност и напрежение тези пациентки често прехвърлят на лекаря, когото считат за недостатъчно компетентен и внимателен, търсят помощ в различни кабинети и повтарят многократно едни и същи изследвания.

Психическите конфликти могат да доведат до обща напрегнатост, а с това и до временно свиване на маточните тръби. Подобни проблеми важат и за мъжа. Стресът или други психически натоварвания могат да доведат до съществени изменения в образуването на сперматозоидите.

Нерядко след дългогодишен безплоден брак по време на отпуската жената внезапно забременява. В никакъв случай не е малък броят на безплодните бракове, при които не може да се докаже никакво органично нарушение.

Безплодие

Лечението на психогенно обусловения стерилитет изисква двамата брачни партньора да осъзнаят възможността за наличността на подобен род причини за безплодие. След това те ще трябва заедно да опитат да преодолеят наличните проблеми. Това изисква голямо доверие между лекаря и брачната двойка. Лечението изисква много време и търпение. В бъдеще ще бъде все по-често необходимо двамата брачни партньори да бъдат привличани в консултацията.

Смяната на съветващия лекар ще трябва по възможност да се избягва. Понякога са напълно достатъчни само обикновеният преглед и успешното съветване. В други случаи помагат общо успокояващи лекарствени средства или физиотерапевтично лечение.

Най-големи изгледи за успех при психологически стерилитет т.е психогенен стерилитет имат все пак професионално издържаните психотерапевтични съвети. Това е бъдещият начин за ограничаване на психогенните причини за безплодие. Това е пътят, който трябва да бъде следван, особено при силно желание за дете и липса на органични причини.

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати